NEĆE KAŽNJAVATI ONE ŠTO NE ŽELE VAKCINU

Na koncert sa negativnim PCR testom

Vlada razmatra da dozvoli muzičke događaje na otvorenom za vakcinisane, dok bi ostali morali da imaju negativan test ili dokaz da je osoba prebolovala koronavirus

32872 pregleda 191 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Filip Roganovic
Foto: Filip Roganovic

Ministarstvo zdravlja neće podržati kažnjavanje građana koji ne žele da se vakcinišu protiv koronavirusa, ali razmatra da im ne dozvoli prisustvo na manifestacijama bez negativnog testa ili dokaza da su preležali kovid-19.

Iz tog resora “Vijestima” su kazali da nisu i neće biti naklonjeni bilo kakvom sankcionisanju nevakcinisanih građana zbog garantovanja prava na slobodu izbora, jer je imunizacija protiv koronavirusa izraz slobodne volje i tako će i ostati.

“U isto vrijeme, s obzirom na to da se vakcinacijom protiv koronavirusa izbjegavaju teži oblici bolesti, trenutno se razmatra više mogućnosti u kontekstu organizacije različitih manifestacija. Crna Gora se kreće ka tome da, po uzoru na ostale zemlje u svijetu, dozvoli organizaciju muzičkih događaja na otvorenom, a pristup bi bio omogućen onima koji su uredno vakcinisani i samim tim bezbjedni u epidemiološkom smislu”, odgovorili su iz Ministarstva zdravlja. Naglasili su da alternativa dokazu o urednoj vakcinaciji može da bude negativan PCR test, negativan brzi antigenski test ili dokaz da je osoba prebolovala koronu.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) početkom juna najavili su da razmatraju da građanima koji nisu vakcinisani zabrane da prisustvuju manifestacijama, festivalima i sportskim događajima bez negativnog nesta koji će sami morati da plate.

Ograničenja očekivana i razumna

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da su najavljena ograničenja očekivana i razumna.

“Princip je da možeš da uživaš svoja prava na način da ne ugrožavaš prava drugih. Ako se ne vakcinišeš, ugrožavaš druge i ti drugi onda moraju da se zaštite od tebe. Drugo je pitanje kolika je zaštita potrebna, da li bi bilo dovoljno da takve osobe nose maske ili je neophodno da ostanu van svake manifestacije. To je stvar medicinske procjene”, smatra ona.

Advokat i bivši ministar pravde, pravnik Dragan Šoć, “Vijestima” je kazao da vjeruje da su ovakve mjere utemeljene i da se njima vrši legitiman pritisak kako bi se vakcinisalo stanovništvo. Rekao je da jeste diskriminacija, ako nevakcinisanim osobama onemogućite prisustvo na nekim događajima, ali da to nije nezakonito već je u pitanju selektivna primjena mjera.

“Kao kada su pojedini gradovi tokom epidemije bili pod blokadom, a drugi ne. Ne bih rekao da će to biti pravni problem”, kazao je Šoć.

On je pojasnio da pojedine evropske države već uslovljavaju ulazak u zemlju sa potvrdom o vakcinaciji i to određenih prozvođača.

Ipak, Šoć je rekao da treba da se vidi kakve će mjere kod nas biti i na koji način će se sprovoditi kontrola. Komentarišući najavu da nevakcinisanim građanima neće biti dozvoljen ulazak na koncert ili utakmicu bez negativnog testa, rekao je da mu “ne djeluje realno” da će se u praksi to raditi”.

“Pitanje je da li je primjenjivo u praksi, ne zavidim ljudima koji će kontrolisati poštovanje tih mjera”, kazao je on.

Šoć je ocijenio da se sve mjere iz ove oblasti moraju donositi uz konsultaciju sa pravnicima i podsjetio na nezakonitu odluku prethodne Vlade da objavi imena i prezimena i adrese osoba u samoizolaciji, koju je ukinuo Ustavni sud i zbog koje je više stotina građana do sada tužilo državu.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) tvrde da vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori jeste preporučena, ali da treba podsjetiti i da je Evropski sud za ljudska prava, u presudi čeških državljana protiv države Češke, dosudio da je obavezna vakcinacija “neophodna demokratskom društvu”.

“S tim što države članice imaju slobodu procjene po pitanju politike vakcinacije. Znači, ovakvo postupanje država, kad je u pitanju nametanje vakcinacije kao preduslov za učešće na javnim događajima ili skupovima koji predstavljaju pojačan rizik od širenja koronavirusa ne predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima kada je riječ o pravu na poštovanju privatnog života”, kazala je Koordinatorka programa Ljudska prava u CGO Tamara Milaš.

Kako je u regionu i Evropi

Evropska unija usaglasila je detalje o uvođenju zajedničkog kovid-pasoša do kraja juna. Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama kovid-pasoša, i u ovom će moći da se bilježe dokazi o vakcinaciji, preležanom koronavirusu ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska iskaznica imaće QR kod koji teško da može da se falsifikuje, piše Dojče Vele.

Vlada susjedne Srbije odlučila je da se sa 3.000 dinara (oko 25 eura) nagrade građani koji su primili vakcinu. Sa druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da postoji mogućnost da se zaposlenima u javnom sektoru koji se nisu vakcinisali, a na bolovanju su zbog koronavirusa, uskrati isplata pune plate.

Ministar zdravstva u Hrvatskoj Vili Beroš kazao je prošlog vikenda da ipak postoji šansa da se sankcionišu oni koji odbiju vakcinaciju.

‘’Od početka ove epidemije se borimo protiv toga da bude bilo kakvih sankcija. Međutim, kada to bude nužno onda ih moramo i uvesti. U ovom trenutku epidemiološka situacija ide ka boljem i ne vjerujem da ćemo razmišljati o sankcijama, ali svima tima koji se protive nauci i mogućnosti da se zaštite bih poručio da još jednom razmisle”, poručio je Beroš.

Nije potreba za kažnjavanjem, već za zaštitom od zaraze

Nošenje zaštitne maske obavezno je na otvorenom javnom mjestu prilikom čekanja u redu ispred državnih organa, javnih ustanova i prodavnica za one koji nisu vakcinisani.

To je odredba novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u Skupštini krajem prošlog mjeseca. Za one koji ne budu poštovali ovu zakonsku odredbu predviđena je novčana kazna od 30 eura.

Komentarišući ovu odredbu, Gorjanc Prelević je kazala da nije riječ o kažnjavanju već o potrebi za zaštitom ljudi od zaraze.

Milaš tvrdi da ovo nije nepoznanica u mnogim razvijenijim sistemima.

“Prirodno je da vakcinisana lica imaju veću slobodu da posjećuje članove porodice, putuje ili rade druge stvari koje su bile uobičajene prije pandemije koronavirusa, ali se moraju poštovati mjere predostrožnosti i izbjegavati bilo kakvi diskriminatorni odnosi vlasti prema građanima, o čemu smo svjedočili tokom ranijeg perioda”, poručila je ona.

Milaš smatra da je odavno jasno da pandemija nije izazov samo za zdravstveni sistem već i za politički i pravni, te da je mnogo podesnije kada se jasna ograničenja uvode zakonom jer u njihovom kreiranju učestvuju i izvršna i zakonodavna grana vlasti.

Takođe, jasna zakonska norma lakše omogućava građanima da svoje ponašanje usklade sa propisima, nego kada se donose naredbe od strane izvršne vlasti posebno onda kada je izuzetno kratak vremenski period od donošenja naredbe do početka njene primjene”, rekla je ona.