Nikšić: Predavanje i izložba fotografija biljaka vlažnih i vodenih staništa

„Biolog Jasmina Mučalica kroz zanimljivo predavanje približila je djeci pojam vlažnih i vodenih staništa, zašto su oni značajni za Župu i Nikšić i zbog čega bi ova staništa morala biti očuvana. Govorila je i o endemskim i drugim zakonom zaštićenim vrstama koje se mogu naći u ovom području“

1326 pregleda 0 komentar(a)
OŠ „Dušan Bojović“-predavanje
OŠ „Dušan Bojović“-predavanje

Nevladina organizacija „Župa u srcu“ iz Nikšića je za učenike Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz Župe organizovala predavanje na temu značaja vlažnih i vodenih staništa Nikšićkog polja i karakterističnih biljnih vrsta koje se mogu naći u ovim područjima, kao i izložbu 20 fotografija ovih biljnih vrsta. Predavanje i izložba su organizovani u sklopu projekta „Endemnik“, a fotografije će od sada krasiti kabinet biologije OŠ „Dušan Bojović“, kao dar NVO „Župe u srcu“.

„Biolog Jasmina Mučalica kroz zanimljivo predavanje približila je djeci pojam vlažnih i vodenih staništa, zašto su oni značajni za Župu i Nikšić i zbog čega bi ova staništa morala biti očuvana. Govorila je i o endemskim i drugim zakonom zaštićenim vrstama koje se mogu naći u ovom području“, saopštili su iz „Župe u srcu“ i istakli da je predavanje bilo interaktivno pa su se djeca često uključivala i davala komentare.

Cilj predavanja je bilo, kako su naveli, podizanje svijesti lokalnog stanovništva o neophodnosti zaštite vodenih i vlažnih staništa i biljnih vrsta koje krase ova područja. „Nikšićko polje i Morakovska bara u Zabranu su sa naučnog stanovišta vrijedni lokaliteti koji u budućnosti moraju imati odgovarajući stepen zaštite“, poručili su iz te NVO.

Projekat „Endemnik“, koji ima za cilj stvaranje baze podataka biljaka vodenih i vlažnih staništa Nikšićkog polja, procjenu njihove ugroženosti, kao i povećanje znanja o endemskim biljnim vrstama u slivu okoline Nikšića, finansira „Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme“ (CEPF).

Predavanje na temu značaja vlažnih i vodenih staništa
Predavanje na temu značaja vlažnih i vodenih staništa

„Projekat je usmjeren na inventarizaciju flore vodenih i vlažnih područja Nikšića, mapiranje i određivanje potencijalnih NATURA 2000 staništa, uz potrebu očuvanja biodiverziteta, gdje budu evidentirane zaštićene biljne vrste. Projektom će se upoznati javnost sa postojećim biljnim vrstama koje se nalaze na ovom području, a koje su na crvenoj listi IUCN-a kritično ugroženih biljnih vrsta. Detaljna istraživanja flore i vegetacije vodenih i vlažnih staništa u Nikšiću, kao i kritično ugroženih vrsta pružiće bolju osnovu za njihovo očuvanje, praćenje promjena vegetacije i izradu planova upravljanja za održivo očuvanje“, naveli su iz te NVO.

Projekat je sa realizacijom počeo u junu prošle godine, traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 26 hiljada dolara.

Bonus video: