UPRAVA OPTUŽUJE ZA ANTICRKVENU HAJKU

Cetinjski manastir: Protest zbog saniranja mokrih čvorova?

Ispred Cetinjskog manastira se okupilo više građana, među kojima je bio i predsjednik Opštine Cetinje Aleksandar Kašćelan i lider lokalnog odbora Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković

24029 pregleda 87 reakcija 87 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti

Vijest da se u Cetinjskom manastiru izvode nelegalni radovi se proširila društvenim mrežama i na pojedinim portalima, dok iz Uprave tvrde da o tome nema govora već da se radi o popravci mokrih čvorova izgrađenih prije 40 godina.

Mediji su, uglavnom bez pozivanja na izvor, objavili da se sumnja da za radove ne postoji dozvola, dok je objavljena i izjava anonimnog stručnjaka koji smatra da radovi predstavljaju zadiranje u integritet kulturnog dobra.

Ispred Cetinjskog manastira se okupilo više građana, među kojima je bio i predsjednik Opštine Cetinje Aleksandar Kašćelan i lider lokalnog odbora Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković.

Iz Uprave Cetinjskog manastira su objavili da se popravljaju mokri čvorovi koji su napravljeni prije 40 godina.

“Kao što je upućenoj javnosti poznato, u Cetinjskom manastiru je 80-tih godina prošlog vijeka, u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dijela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej – Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasljeđa svim posjetiocima našeg grada. Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posjetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, prije četrdesetak godina i urađeno. Taj prostor i dan-danas služi u iste svrhe", navode iz Uprave Cetinjskog manastira.

Oni objašnjavaju da se nakon uređenja i popločavanja prostora došlo do pogoršanja situacije, izazivanjem oštećenja glavnihg kanalizacionih vodova,

“Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira prije petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova. U svakom slučaju, činjenice su sljedeće: dva mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena prije više od četrdeset godina, a danas se vrši njihova popravka, jer su dotrajali. Svaka priča mimo ove služi samo za nastavak anticrkvene hajke i predstavlja namjeran pokušaj dizanja bespotrebnih tenzija i vještačkog izazivanja incidenata”, zaključuju u Cetinjskom manastiru", navodi se u saopštenju Uprave manastira.