Tivat: Građani traže veća ulaganja po mjesnim zajednicama

Građani su konstatovali da nije dobro što se tekući rashodi za plate i materijalne troškove rada u međuvremenu značajno uvećane lokalne administracije u kojoj sada radi preko 160 ljudi
159 pregleda 0 komentar(a)
Budžet Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Budžet Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.11.2017. 13:36h

Centralnu javnu raspravu sa predstavnicima Mjesnih zajednica i građana o nacrtu budžeta Opštine Tivat za 2018, obilježilo je sinoć veliko interesovanje javnosti pa je skup u zgradi Opštine trajao više od tri ipo sata.

Prema nacrtu koji je predložila administracija gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS), gradska kasa Tivta naredne godine raspolagaće sa ukupno 16,39 miliona eura što je skoro 2 miliona manje u odnosu na budžet za ovu godinu.

Od ukupno planiranih prihoda budžeta za 2018., predviđeno je da se 5,66 miliona eura potroši na tekuće izdatke (plate i materijalne troškove rada lokalne administracije), za transfere pojedinicima, NVO sektoru, sportskim klubovima i dijelu lokalnih JU i JP opredijeljeno je 2,07 miliona, dok su kapitalani izdaci projektovani na iznos od 7,53 miliona eura.

"Budžet smo planirali vrlo oprezno, posebno kada su prihodi u pitanju, ali je već sada izvjesno da će njegov iznos biti veći za najmanje još milion do milion i po eura u odnosu na ovaj nacrt. Trudili smo se da u kapitalni dio uvrstimo priojekte iz svih MZ, a ostavljeno je još 224 hiljade eura za manje lokalne projekte koji će se takođe pokušati ravnomjerno rasporediti na sve MZ.“, kazao je potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS), dodajući da je dogovoreno da naredne godine Vlada preko Direkcije javnih radova, relizuje dva veća infrastrukturna projekta u Tivtu – prvi fazu rezervoara za Regionalni vodovod u Gradiošnici i drugu fazu MR1 saobraćajnice za kompleks Luštica bay, ukupne vrijednosti nešto manje od 4 miliona eura.

Kusovac, sekretarka za finansije Rajka Jovićevič i direktor Direkcije za investicije Peđa Obradović detaljno su odgovarali na brojna pitanja prisutnih koji su tražili niz manjih ili većih kapitalnih ulaganja potrebnih raznim djelovima grada.

Opštinari međutim, nisu konkretno odgovorili odborniku TA Mirku Kovačeviću koji ih je pitao imaju li strategiju i procjenu koliko dogodine mogu naplatiti od višemilionskog duga po osnovu poreza na nepokretnosti.

Kovačevič ih je upozorio da moraju biti odlučniji u tome jer tolerisanje pojedinačnog duga od preko miliona eura koliko se potražuje samo od ruskog vlasnika ostrvo Sveti Marko, ugrožava lokalne finansije i šalje lošu poruku svim ostalim građanima koji uredno plaćaju porez.

Odbornik AZT Budimir Cupara priložio je detaljno razrađen spisak od 28 investicija u lokalnu komunalnu infrastrukturu koje bi po njemu pod hitno trebalo realizovati, dok je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević inicirao donošenje nove opštinske odluke kojom će se u skladu sa Zaakonom o zaštiti i spašavanju, omogućiti pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtolli“ da dobiju novčane naknade za svoje angažovanje uz profesionalne kolege iz SZS Tivat, za svaki veliki požar čije gašenje potraje duže od tri dana.

Građani su konstatovali da nije dobro što se tekući rashodi za plate i materijalne troškove rada u međuvremenu značajno uvećane lokalne administracije u kojoj sada radi preko 160 ljudi, uvećavaju za 10 odsto u odnosu na 2017., dok se istovremeno iznos za kapitalna ulaganja smanjuje čak 30 odsto.

Ukazano je na više nelogičnosti i potencijalnih nezakonitosti u nacrtu budžeta jer Opština koja nije banka, namjerava da dogodine da 100.000 eura kredita i finasijke pomoći svojim radnicima, a planiraju se i posebne naknade za predsjednika lokalnog parlamenta za njegovo učešće na sjednicama SO i kolegijumu Skupštine, iako on za to već prima platu jer tu funkciju obavlja profesionalno, a ne volonterski kao ostali odbornici.

Bonus video: