Bratić opet ne postupa po preporukama

Ministarstvu na čijem je čelu Vesna Bratić dat je rok od 15 dana da dostavi izvještaj o preduzetim radnjama

16655 pregleda 32 reakcija 37 komentar(a)
Bratić, Foto: SASA MATIC
Bratić, Foto: SASA MATIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da imenovanje jednog pomoćnika ministra u tadašanjem Ministarstvu nauke predstavlja ugrožavanje javnog interesa, ali i obavijestila Vladu da se nije postupilo po datoj preporuci.

To se navodi u informaciji koju potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović.

U informaciji se navodi da je ovaj slučaj pokrenut na osnovu prijave zviždača.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da se u postupcima po prijavama zviždača postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka, kako u pogledu identiteta zviždača, tako i u pogledu sadržaja prijave.

Agencija je krajem februara donijela mišljenje u vezi određivanja vršioca dužnosti generalnog direktora u jednom direktoratu tadašnjeg Ministarstva nauke, Agencija je u navedenom postupku “utvrdila da postoji ugrožavanje javnog interesa” u smislu Zakona.

Ugrožavanje javnog interesa, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, podrazumijeva povredu propisa, etičkih pravila ili mogućnost nastanka takve povrede koja je izazvala, izaziva ili prijeti da izazove opasnost po život, zdravlje i bezbjednost ljudi i životne sredine, povredu ljudskih prava ili materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice, kao i radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu ne sazna.

Potom je dala preporuku Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i Vladi, odnosno njenoj Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja, dala preporuku za otklanjanje korupcijskog rizika.

Ministarstvu na čijem je čelu Vesna Bratić dat je rok od 15 dana da dostavi izvještaj o preduzetim radnjama.

“Imajući u vidu da Ministarstvo nije dotavilo izvještaj, te da nije postupilo po datoj preporuci”, Agencija je “obavijestila Vladu kako bi, kao organ koji vrši nadzor nad radom ministarstava, preduzelo sve neophodne aktivnosti u cilju realizacije datih preporuka”.

Agencija se, kako su “Vijesti” prošle sedmice objavile, već žalila Vladi da ovaj resor nije postupio po preporukama koji se odnosi na proces dodjele najveće državne nagrade u oblasti obrazovanja “Oktoih”.

Bonus video: