Prvo putovanje sa bebom na more

I vaša beba bi da ide na more

20112 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Tommee tippee
Ilustracija, Foto: Tommee tippee

Ljetnji odmor se bliži, a vaša porodica je brojnija za novog mini člana. Može biti zahtjevno osigurati uslove na putu kako bi vaša beba ili mališani bili srećni, sigurni i zabavljali se – posebno ako putovanje traje dugo. Pedijatri smatraju da beba može da putuje već u uzrastu od par mjeseci. Novorodjenče i veoma male bebe su zahtjevni putnici i traže čestu paznju - prepovijanje, uspavljivanje, a i rizik od infekcija je velik.

Ipak, to ne smije da vas obeshrabri. More je zdravo, a i beba već u uzrastu od tri mjeseca može da bude dobar saputnik. Da biste krenuli na put, treba savladati i prebroditi sve probleme, brige i dileme koje imate u vezi sa putovanjem - ako planirate unaprijed i ništa ne ostavljate slučaju, otkrićete da i putovanje sa bebom i manjom djecom može biti zabavno. Zato iskoristite prednosti toplog ljetnjeg vremena i odvažite se na putovanje sa svojim djetetom.

Tommee tippee
Tommee tippeefoto: Tommee tippee

Neizbježno je da ćete morati mnogo toga da spakujete i ponesete sa sobom. Najvažnije je da dobro razmislite unaprijed, da vam previše nepotrebnih stvari ne zauzme dragocjeni prostor, a da ne izostavite nešto što će vam trebati još u toku puta.

SAVJET 1: NAPRAVITE SPISAK NEKOLIKO DANA PRIJE PUTOVANJA I UREDITE GA PO SVOJOJ MJERI

Vjerujte, nije pretjerivanje! Napravite vrlo uredan spisak već nekoliko dana prije putovanja. Uređujte ga onoliko koliko je potrebno i prilagodite sopstvenim navikama. Stvari neophodne za bebu možete posložiti na sljedeći način:

Ručna torba (neophodno u svakom trenutku)

Oprema za plažu/planinu

- Odjeća

- Hrana

- Zabava

- Kupanje

- Higijena

- Šetnja

- Zaštita i apoteka

SAVJET 2: VI NAJBOLJE POZNAJETE SOPSTVENE NAVIKE SA BEBOM I NE DOZVOLITE DA NEKO UTIČE NA FORMIRANJE KONAČNOG SPISKA ILI IZBORA STVARI KOJE NOSITE.

Pripremite spisak po sopstvenoj mjeri I navikama koje ste razvili sa bebom. Recimo, ovo je naš predlog stvari koje bi obavezno trebalo da budu spremne za svako putovanje sa bebom: pelene, vlažne maramice, podmetač za presvlačenje, ćebence, odjeća (najmanje tri presvlake po danu), obuća, veš, plastične kese, sredstvo za dezinfekciju, papirne maramice, igračke, kupaći kostim ili pelene za kupanje, kapice, sredstva za higijenu (kupka, šampon), pribor za higijenu, krema sa zaštitnim faktorom, zaštita za utičnice, krevet torba, kolica na rasklapanje, mini apoteka, komplet za hitnu pomoć, zdravstvena knjižica i dječji pasoš.

ONO ŠTO BI TREBALO DA SE NADJE NA VRHU TORBE JER ĆE VAM SIGURNO TREBATI JOŠ U TOKU PUTA JE:

AKO DOJITE BEBU:

Pumpica za izmlazanje, flašica, kese za čuvanje mlijeka, tuferi za grudi, termo torba za flašice, varalica , lančić za varalicu, glodalica, termo šolja za vodu ili sokiće, jednokratna ili silikonska portikla (lako se čiste ili peru), pribor za hranjenje.

Potrebne stvari za putovanje sa bebom
Potrebne stvari za putovanje sa bebomfoto: Tommee tippee

AKO BEBU HRANITE FORMULOM:

Flašice, mliječna formula, dozere za formulu (već pripremljena količina formule koju treba samo usuti u flašicu i rastvoriti), putni grijač, varalica, lančić za varalicu, termo šolja za vodu ili sokiće, glodalica, jednokratna ili silikonska portikla (lako se čiste ili peru), pribor za hranjenje.

Potrebne stvari za putovanje sa bebom
Potrebne stvari za putovanje sa bebomfoto: Tommee tippee

ČESTA PITANJA SU:

U KOJE DOBA DANA JE NAJBOLJE PUTOVATI:

Iako to vama možda ne odgovara ili može izazvati dodatnu nervozu jer je beba pospana, putovanje možete organizovati tako da beba dio puta odspava. Organizujte njenu omiljenu uspavanku, igračku, ćebence i varalicu, a beba će čak i zadovoljna odspavati dio puta.

KAKO BEBA REAGUJE NA PROMJENU SREDINE?

Bolje nego što ste mislili. Ponesite im njihove poznati stvari, napravite kutak sličan onome kod kuće, i pobrinite se da vaša dinamika bude slična onoj koju imate svaki dan. Pratite ponašanje svoje bebe i prilagođavajte mu se. Ako beba ne voli morsku vodu, zvuk ili buku na plaži, ako joj je vruće - sve su to signali da se vi prilagodite bebi, a ne da je iscrpljujete privikavanjem.

ŠTA AKO SE BEBA PREHLADI, DOBIJE ALERGIJU

Prije putovanja, informišite se o pedijatrima koji ordiniraju u mjestu gdje ljetujete. Sačuvajte broj telefona I adresu pedijatrijske ordinacije i informišite se o radnom vremenu (ako je dvokratno ili skraćeno u ljetnjem periodu). Bićete relaksirani ako znate da je zdravstvena njega dosupna u kratkom vremenskom periodu.

Tommee tippee
Tommee tippeefoto: Tommee tippee

Tomme Tippee proizvodi značajno olakšavaju vašu svakodnevicu sa bebama i predstavljaju pravi izbor za vaše najmlađe i najvoljenije.

Proizvodi su dostupni u svim Tea Medica i drugim, bolje opremljenim, apotekama.

Srećan put!