ANIMA: Ni danas ne znamo koliko je ratnih silovatelja iz Crne Gore...

Dodali su da se danas nakon 29 godina o ovim zločinima malo govori, a da su za ćutanje o ovim zločinima odgovorne političke elite, društvena zajednica i sistem institucija. "Pravda nije zadovoljena a žrtve još uvijek trpe psihološko i socijalno nasilje", istakli su

3405 pregleda 0 komentar(a)

Ni danas ne znamo koliko ima ratnih silovatelja iz Crne Gore i da li su to ugledni građani koji su svoj imidž stvarali na ratnom profiterstvu, saopšteno je iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja.

"Silovanje je nevidljivo oružje rata (i ne samo rata). Silovanje u ratu je nasilje nad ženama. Silovanja u ratu na prostoru bivše Jugoslavije su bila planska, sistemska, organizovana i politički motivisana. Bečkom deklaracijom 1993, Rezolucijom 1820 prekinuto je ćutanje o ovim zločinima. Od 1992-1995. godine na prostoru Bosne, prema podacima silovano je više od 20000 hiljada žena, djevojaka, djevojčica i muškaraca", saopšteno je iz Centra.

Istakli su da je na osnovu slučaja Foča, "procesa Zoranu Vukoviću, Radomiru Kovaču i Dragomiru Kunaracu", Haški tribunal u svojoj presudi 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio seksualno ropstvo u ratu i silovanje kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Dodali su da se danas nakon 29 godina o ovim zločinima malo govori, a da su za ćutanje o ovim zločinima odgovorne političke elite, društvena zajednica i sistem institucija. "Pravda nije zadovoljena a žrtve još uvijek trpe psihološko i socijalno nasilje"

"Svjedočenja o ovom zločinu na Ženskom sudu –feministički pristup pravdi koji je održan od 7-9 maja 2015.godine u Sarajevu su to pokazala. Mali napredak koji je postignut u ovoj oblasti je nedovoljan da se zacijeli individualna patnja i društvena podijeljenost", kazali su oni.

Podsjetili su da da je Crna Gora bila aktivna učesnica ratova na prostoru bivše Jugoslavije i da je prethodna vlast "podržavala kulturu nekažnjivosti zločina" time što nije utvrdila odgovornost građana Crne Gore koji su učestvovali u zločinima.

Smatraju da danas svjedočimo da većina u vlasti negira i poriče ratne zločine da stvara atmosferu opravdanosti zločina kroz revizionizam istorijskih činjenica i stvaranjem neprijatelja na nacionalnim podjelama.

Podsjetili su na ovaj datum kao znak poštovanja žrtava ovog zločina i pridružili se svima koji ga obilježavaju i bore se za kulturu sjećanja.

Bonus video: