Vijeće fakulteta za sport ne želi Hadžića za vršioca funkcije dekana

"Skoro sve kolege i koleginice u akademskom zvanju koji se nalaze u akademskom zvanju, u značajnom obimu su nadišli naučnim referencama Vašeg kandidata i nijesu učestvovali u bilo kojim sumnjivim poslovima koji bi mogli biti eventualno tema budućih nesuglasica", poručili iz Vijeća nikšićke ustanove

9373 pregleda 16 komentar(a)
Fakultet za sport, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Fakultet za sport, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Vijeće nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje uputilo je Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore i vršiocu funckije rektora Vladimiru Božoviću dopis, u kome "izražavaju neslaganje" sa odlukom da vršilac funkcije dekana bude profesor Rašid Hadžić.

UO UCG je na nedavnoj sjednici odbio predlog Vijeća tog fakulteta da novi dekan bude profesor Duško Bjelica. UO je na istoj sjednici odlučio i da, od 27. juna kada se završava mandat aktulenom rukovodiocu Fakulteta za sport Stevu Popoviću, funkciju dekana obavlja profesor Hadžić.

"Ovim putem izražavamo neslaganje sa Vašom odlukom da mimo volje Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore bez ikakvog razloga i povoda nametnete v.d dekana na našem Fakultetu. Posebno ističemo da je prof. dr Rašid Hadzić potpuno neprihvatljiv za vršenje te funkcije za nas iz više razloga koji su poznati svima na ovoj univerzitetskoj jedinici, a naravno i Vama", stoji u dopisu koji je „Vijestima“ dostavljen sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Članovi Vijeća, njih 14, smatra da ustanovu „ne treba nikakvim povodom disciplinovati i nedemokratski mu nametati osobu koja će biti v.d dekana jer na ovom Fakultetu sve funkcioniše besprekorno i u najboljem redu i u skladu sa svim važećim propisima“.

"Ako ste već donijeli Odluku da predloženi kandidat koji je jednoglasno izabran na javnom konkursu i koji je odrazavao volju skoro stoprocentno svih zaposlenih, onda je po našem mišljenju bio osnovni akademski red da sa aktuelnim rukovodstvom Fakulteta podijelite razmišljanja i za v.d dekana imenujete prihvatljivu osobu za obje strane sa spiska zaposlenih. Skoro sve kolege i koleginice u akademskom zvanju koji se nalaze u akademskom zvanju, u značajnom obimu su nadišli naučnim referencama Vašeg kandidata i nijesu učestvovali u bilo kojim sumnjivim poslovima koji bi mogli biti eventualno tema budućih nesuglasica“, poručuju iz Vijeća.

Ističu i da su "čvrstog ubjeđenja da se radi nedemokratskom nametanju golom silom kandidata koji je potpuno neprihvatljiv".

"Da se postupa revanšistički i da se to može tumačiti kao pritisak na neistomišljenike i gušenje osnovnih akademskih i demokratskih prava na mišljenje i prava na izbor shodno važećim propisima. Ipak, svi zaposleni na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje će i dalje sve svoje zadatke obavljati u skladu sa važećim propisima i shodno odlukama nadležnih organa UCG, ali i štititi se od svih oblika neakademskih pritisaka i disciplinovanja slobodne volje zaposlenih na ovoj univerzitetskoj jedinici", poručeno je u dopisu UO i Božoviću i nagašeno da su sa ovim stavom saglasni su i članovi nastavničkog Vijeća i zaposleni Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Bonus video: