Preliminarni podaci istraživanja ijz pokazali:

Popović Samardžić: Od 100.000 vakcinisanih u cjelosti, inficiralo se samo 91, nemaju tešku kliničku sliku

"Ni kod koga od njih nijesu konstatovane teške forme bolesti, niko od njih nije završio na respiratoru, a daleko od toga da se desio neki neželjeni efekat"

14594 pregleda 133 reakcija 8 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: IJZ
Popović Samardžić, Foto: IJZ

Preliminarni podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje pokazali su da se od 100 hiljada građana Crne Gore koji su vakcinisani u cjelosti, nakon imunizacije inficiralo samo 91, saopštila je danas Milena Popović Samardžić, načelnica za imunoprofilaksu u Institutu za javno zdravlje (IJZ).

"Još važnije je što niko od njih nije razvio tešku kliničku sliku niti mu je trebao respirator", rekla je Milena Popović Samardžić, saopšteno je iz IJZ.

Ona je dodala da su sve osobe, njih 91, kontaktirali.

"Ni kod koga od njih nijesu konstatovane teške forme bolesti, niko od njih nije završio na respiratoru, a daleko od toga da se desio neki neželjeni efekat. Moja poruka građanima Crne Gore je – vakcinišite se. Sa svakom datom dozom svi smo na korak bliže kraju ove pandemije. Vakcinišite se", kazala je Popović Samardžić.

Ona je kazala da je IJZ radio i istraživanje o tome koliko su vakcine koje su dostupne u Crnoj Gori efikasne.

"Sprovodimo serološko istraživanje u domovima za stare širom Crne Gore. Preliminarni rezultati daju ohrabrujuće rezultate. Naime, od 191 štićenika u domu za stare u Risnu gdje je vakcinisano 96% ukupnog broja štićenika, pokazuje da čak 188 štićenika ima visok titara antitijela. To je jako ohrabrujući rezultat za sve nas", poručila je načelnica imunizacije u Crnoj Gori.