Sa ljuljaške na dječju ortopediju

U KC-u tvrde da su zbrinuli više djece koja su u dječjem parku zadobila prelome potkoljenice i stopala. Iz Glavnog grada nisu upoznati sa ovim slučajevima, ali su zbog nepravilnog korišćenja sprave pojačali komunalni nadzor

39945 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Par na Zabjelu, Foto: podgorica.me
Par na Zabjelu, Foto: podgorica.me

Više djece povrijedilo se tokom prethodna dva mjeseca na specijalnoj ljuljašci u dječjem parku u podgoričkom naselju Zabjelo. Njima je pomoć ukazana u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra (KC), gdje su im ljekari konstatovali prelome donjeg dijela potkoljenice i stopala.

Specijalista ortopedije Darko Nišavić “Vijestima” je kazao da su svi pacijenti i dalje u procesu liječenja i da se sada ne mogu izjasniti o posljedicama koje će djeca da imaju zbog zadobijenih povreda.

“U prethodna dva mjeseca kroz ambulantu dječje ortopedije Instituta za bolesti djece zbrinulo se više pacijenata koji su se, prema podacima samih pacijenata ili roditelja, povrijedili na specijalnoj ljuljašci u dječijem parku u naselju Zabjelo”, pojasnio je on.

Nišavić je odgovorio da se radi o prelomima donjeg dijela potkoljenice oko skočnog zgloba, uz oguljotine na koži, kao i o prelomima kostiju prednjeg stopala.

“Mehanizam, po dobijenim podacima, je kod svih sličan - priklještenje stopala platformom specijalne ljuljaške. Svi pacijenti su i dalje u procesu liječenja i o posljedicama koje će imati zbog zadobijenih povreda se ne možemo sada izjasniti. U dosadašnjem radu u ortopedskoj ambulanti nije bilo ovoliko i ovakvih povreda vezanih konkretno za jednu spravu”, saopštio je Nišavić.

Novi park na Zabjelu sredinom aprila otvorio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Na prostoru od 5.000 metara kvadratnih u Ulici Ilije Plamenca, odnosno 27. marta, dobili smo savremenu površinu za sport i rekreaciju u sklopu koje se nalazi novi sportski poligon za fudbal i košarku, prvi park za kućne ljubimce u Podgorici i jedan lijepo dizajnirani prostor za igru naših najmlađih, uključujući ono što mi je posebno drago i jednu spravu za osobe sa invaliditetom“, saopštio je Vuković.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su juče odgovorili da ih zdravstvene ili druge institucije nisu informisale o većem broju djece koja su se povrijedila na specijalnoj ljuljašci.

“Međutim, redovnim obilaskom parkovskih površina, naši zaposleni su u više navrata zapazili nepravilno korišćenje sprave za djecu sa invaliditetom, zbog čega je pojačan komunalni nadzor na navedenoj lokaciji. Osim toga, bez obzira na to što od prvog dana postoji upozorenje koje ukazuje na namjenu sprave, privredno društvo Zelenilo je postavilo dodatnu tablu sa upozorenjem i u više navrata javno uputilo apel roditeljima i djeci da se sprava mora koristiti u skladu sa namjenom”, piše u odgovoru.

Iz Glavnog grada su zahvalili nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom, a koja su u više navrata građanima ukazali na značaj postojanja ovih sprava i važnost njihovog ispravnog korišćenja.

“Glavni grad još jednom izražava žaljenje zbog činjenice da kao društvo pokazujemo nedovoljan stepen razumijevanja za potrebe svih naših sugrađana, posebno najmlađih kojima na ovaj način pružamo dodatnu mogućnost druženja sa svojim vršnjacima”, zaključili su iz Glavnog grada.

Uzalud pravila ponašanja

Iz gradskog preduzeća Zelenilo “Vijestima” su nakon otvaranja parka odgovorili da je podijeljen u tri zone: za sport i rekreaciju, dječiju zonu i zonu za kućne ljubimce.

Kazali su da se u parku nalaze tri info table sa pravilima ponašanja za svaku zonu.

“Pravila ponašanja istaknuta su prvenstveno zbog bezbjednosti korisnika prostora, a zatim i očuvanja mobilijara i zelenih površina. Ovim pravilima, ulaz pasa zabranjen je na dječjem igralištu, a s obzirom da se u parku nalazi sportski poligon namijenjen za igre loptom, iz tog razloga u dječjoj zoni ova vrsta igre nije predviđena. Vožnja bicikala unutar parka je, takođe, zabranjena zbog bezbjednosti svih posjetilaca, kako rekreativaca koji koriste trim stazu, tako i djece i samih biciklista”, piše u odgovoru.

Provjeriti da li je bezbjedno postavljena i uticati na pravilno korišćenje

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović “Vijestima”je juče kazala da im je prijavljeno da se specijalna ljuljaška nepropisno upotrebljava i da su djeca povrijeđena, zbog čega su se obratili KC-u i dobili odgovor da su ovakvi slučajevi zabilježeni. Ona je rekla da treba provjeriti da li je sprava bezbjedno postavljena, ali i uticati na pravilno korišćenje. Pojasnila je da ovakve sprave postoje i na drugim igralištima, ali da im nije poznato da je bilo ovakvih povreda.

Mihailović je rekla da veliki broj djece ide bez roditelja na ovo igralište i da spravu istovremeno koristi veći broj mališana, kao i da pojedini roditelji ne brane da se igraju na ovoj ljuljašci, iako je jasno istaknuto kome je namijenjena. Mihailović je kazala da će Glavni grad morati da odreaguje i da pojača kontrolu u parku na Zabjelu.

Bonus video: