Ispravka Maje Kocijančić: Poslala sam mnogo širu poruku

"Sloboda izražavanja i mediji su jedna od fundamentalnih vrijednosti Evropske unije i ključni element u procesu pristupanja Crne Gore EU"
54 pregleda 10 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Twitter
Maja Kocijančić, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.11.2017. 06:44h

Željela bih da tražim ispravku vašeg članka "RTCG da ostane nezavisan", objavljenog u subotu, u kojem ste me pogrešno citirali, tako što ste u prvoj rečenici rekli: Javni servis treba da bude zaštićen od bilo čijeg neprimjerenog uticaja, uključujući i DPS-a, saopštila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

U stvari, u mojoj izjavi se kaže da RTCG "treba uvijek da ostane nezavisna i zaštićena od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane”, čime sam poslala mnogo širu poruku. Ovo je moja izjava, koja je data i drugim medijima koji su tražili našu reakciju:

"Sloboda izražavanja i mediji su jedna od fundamentalnih vrijednosti Evropske unije i ključni element u procesu pristupanja Crne Gore EU. Nezavisni, pluralistički i snažni mediji su osnova svakog demokratskog društva, što je i naglašeno na konferenciji Dani medija EU-Zapadni Balkan u Tirani prošle nedjelje. EU veoma brižljivo prati dešavanja u Savjetu RTCG. Javni servisi imaju veoma bitnu ulogu u društvu i uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane. U svom Izvještaju o Crnoj Gori iz 2016, Evropska komisija je zabilježila da Crna Gora nije načinila nikakav napredak u oblasti slobode medija. Ova procjena zasniva se, između ostalog, na nedostatku napretka u istraživanju slučajeva napada na novinare i medije, slabe mehanizme samoregulacije i izazove u shvatanju uloge medije. Nadamo se da u sljedećm izvještaju možemo zabilježiti pozitivan razvoj događaja u oblasti slobode medija”, kazala je Kocijančić.

Bonus video: