Novi spomenik za stare heroje

Kuči odlučni u namjeri da osvježe Spomenik na Orljevu, u blizini Meduna, posvećen poginulim i strijeljanim borcima Narodnooslobodilačkog rata

14502 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Spomenik na Orljevu, u blizini Meduna, posvećen poginulim i strijeljanim borcima Narodnooslobodilačkog rata (NOR) iz Kuča mogao bi uskoro da dobije potpuno novi izgled.

To je “Vijestima“ najavio član Saveza udruženja boraca NOR-a zadužen za poslove rekonstrukcije spomenika Momčilo Laković.

“Od izgradnje spomenika nije ulagano gotovo ništa. Pravljen je od kamena krečnjaka, koji je dosta mekan i koji vremenom propada. Mi smo pokrenuli jednu akciju i obezbijedili sredstva i mogućnost da se to rekonstruiše, odnosno da se dovede u stanje koje treba da bude ponos Kuča. Jedan privatnik se ponudio da finansira to, ušao je u jednu dosta veliku investiciju i naum nam je da napravimo spomen-park koji bi gravitirao ka Podgorici, sa lijepim pogledom na nju, koji bi bio izletište“, rekao je Laković.

Spomenik se nalazi na 12 kilometara od Podgorice. Podignut je 1961. godine po projektantskom rješenju arhitekte Periše Vukotića i akademskog vajara Luke Tomanovića.

Laković
Lakovićfoto: Ivan Ivanović

Podršku za obnovu, kako navodi Laković, dobili su i od njihovih potomaka.

“Praktično se spomenik ne bi uopšte mijenjao, bio bi isti kakav je i danas, ali bi nastojali da u buduće to bude neki kvalitetniji materijal. Vjerovatno ćemo imati problema kod tumačenja da li je to autentično ili nije. Mi mislimo da je jeste, prije svega vizuelni izgled spomenika. On je sada u bijeloj mermernoj boji, a mi bismo ga rado radili u granitu, jer je to najtrajniji materijal, ali on nije u kompletnoj bijeloj boji. Tako da još nije odlučeno o tome“, naveo je Laković.

Prostor budućeg spomen-parka obuhvatao bi deset hiljada kvadratnih metara. Prema projektnom rješenju, osim spomenika koji bi predstavljao njegovu okosnicu, krasili bi ga uređene staze za zelenilom i klupama, sa kojih bi se pružao panoramski pogled na glavni grad.

Na spomeniku, koji je podignut uz pomoć Opštine Titograd i žitelja Kuča, na sve četiri strane ugrađene su visoke, kamene piramide, bijele mermerne spomen-ploče na kojima je uklesano 466 imena poginulih i strijeljanih boraca NOR-a, od kojih je osam narodnih heroja.

Na vrhu spomenika je petokraka, a ispod nje na pločama uklesan je tekst:

“Za vječnu pomen i slavu borcima Narodnooslobodilačkog rata i Narodne revolucije i žrtvama terora palim 1941-1945 godine; Za slobodu i sreću svoga naroda podigoše ovaj spomenik; Zahvalni Kuči“.

Današnji izgled spomen-obilježja ukazuje na hitnu neophodnost njegove sanacije, zbog evidentno lošeg stanja koje karakteriše niz oštećenja u svim elementima.

Neke ploče sa imenima palih boraca su sklonjene, od straha da potpuno ne raspadnu, dok izvorni elementi nekadašnjeg prilaznog stepeništa, kao i raniji prilaz sa strane saobraćajnice, gotovo da ne postoje. Umjesto toga, okruženje je zaraslo u travu, vidljivo je prisustvo smeća, a imena boraca, pomenuta posveta i petokraka su izblijedjeli.

Čeka se saglasnost Opštine i Ministarstva

Projekat rekonstrukcije je, prema riječima Lakovića, počeo zajedničkom akcijom Fonda za ravoj Kuča “Marko Miljanov“ koja je obuhvatila sređivanje okolnog terena, odnosno poravnjanja zemljišta koje se nalazi oko spomenika. Cijeli projekat je trenutno na čekanju više od godinu dana, ali Laković ne gubi nadu.

“Nisu u pitanju sredstva, ako ih bude falilo prikupićemo od naroda iz Kuča, koji će rado iz svog džepa davati novac. Uradiće se to sigurno, ali kada i kako vidjećemo“, kazao je on.

Dodaje da su oformili komisiju čiji je zadatak bio da iskontroliše tačnost upisanih imena na spomeniku.

“Ispostavilo se da ima slovnih grešaka u imenima i prezimenima boraca. Konketno, riječ je o dva prezimena koja su pogrešno napisana. U razgovoru sa članonovima porodice, ustanovljeno je da je bratstvo ‘Belević’, kako je uklesano na spomeniku, nakon izgradnje spomenika promijenilo prezime u ‘Belojević’, što je potvđeno uvidom u monografije”, rekao je Laković.

I to jedan od razloga zašto je čitav proces stao, objasnio je on.

“Predložili smo da se to promijeni. Ministarstvo kulture je reklo da to treba da uradi nadležni organ, a to može biti samo sud, a ko će se sada suditi zbog slovnih grešaka. Ništa protiv nemamo i da ostane Belević, ali to sada stoji zbog toga“, rekao je Laković.

Iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada su “Vijestima“ kazali da su podržali inicijativu Fonda koja se odnosila na rekonstrukciju spomenika, pri čemu ističu da formiranje spomen-parka nije bilo predmet zahtjeva.

“Fond ‘Marko Miljanov’ obezbijedio je sredstva, a JU Muzeji i galerije stručnu podršku, koja je podrazumijevala i izradu arhitektonsko-konzervatorskog projekta rekonstrukcije spomenika”, saopštili su iz Sekretarijata.

Oni su dodali da su tim projektom definisane mjere koje će spomeniku povratiti prvobitan izgled i na kojem će se, kako su naveli, uklesati izvorna, korigovana i nepravedno izostavljena imena boraca i žrtava NOR-a iz Kuča.

Saopštili su i da je Sekretarijat, u skladu zakonskih nadležnosti, donio Odkluku o rekonstrukciji spomenika koju su dostavili Ministarstvu kulture, prosvjete, nauke i sporta radi dobijanja saglasnosti, nakon čega se ona dostavlja Skupštini Glavnog grada na razmatranje.

“Nadležno ministarstvo ima rok od 60 dana da razmotri predlog Odluke i donese odgovarajuće rješenje. Napominjemo da propisani rok nije istekao”, kazali su oni i dodali da sve navedene aktivnosti u vezi sa rekonstrukcijom spomenika mogu sprovesti tek nakon stupanja na snagu ove odluke.

Laković kaže da se nada da će i Opština i Ministarstvo pokazati dobru volju.

“Riješiće se to“, uvjeren je Laković, a tome se nadaju i Kuči, jer njihovi preci zaslužuju bolji tretman.

Bonus video: