Sindikat i Ministarstvo u klinču zbog direktora škola

Ne postoje zakoniti uslovi za izjašnjavanje nastavničkih vijeća o kandidatima prije raspisivanja konkursa, poručuju iz Sindikata

19329 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Vijeća da predlože v.d. direktore, ali to nije obavezujuće: Zgrada MPNKS, Foto: BORIS PEJOVIC
Vijeća da predlože v.d. direktore, ali to nije obavezujuće: Zgrada MPNKS, Foto: BORIS PEJOVIC

Sekretari pojedinih podgoričkih škola dostavili su nastavničkim vijećima obavještenje da se zainteresovani zaposleni, koji ispunjavaju uslove za vršioca dužnosti direktora, prijave za tu funkciju, putem mejla, najkasnije do danas.

U obavještenju se precizira da je to ranije zahtijevano od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), a kako se navodi, mogu konkurisati nastavnici razredne nastave, obaveznog nastavnog predmeta ili stručni saradnici sa završenim fakultetom, licencom za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama i najmanje sedam godina radnog iskustva u nastavi.

Iz resora Vesne Bratić ranije su prošle sedmice su od nastavničkih vijeća škola, odnosno upravnih odbora vrtića, zatražili da im u narednih 15 dana predlože vršioce dužnosti direktora ustanova.

“Shodno Zakonu o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, molimo Vas da nam nastavničko vijeće/upravni odbor dostavi mišljenje o vršiocu dužnosti direktora Vaše ustanove u roku od 15 dana od dana prijema ovog mejla“, stoji u dopisu vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Nešto kasnije istog dana, iz MPNKS su saopštili i da mišljenje nastavničkih vijeća nije obavezujuće.

“Takođe, ističemo da traženo mišljenje nije opšteobavezujuće, već MPNKS nastoji da u svom radu, prilikom postavljanja organa rukovođenja u školama, uzme u razmatranje stavove prosvjetnih radnika, kao neposrednih izvršilaca“, navodi se u drugom dopisu od prošle sedmice.

Sve ovo je za podgorički Gradski odbor Sindikata prosvjete neprihvatljivo, pa su sa sjednice krajem prošle sedmice, pozvali svoje članove da se ne izjašnjavaju u vezi sa ovim dopisima.

“Pozivaju se koleginice i kolege u vaspitno-obrazovnim ustanovama da se ne izjašnjavaju po dopisu MPNKS o kandidaturi za vršioce dužnosti direktora. Ne postoje zakoniti uslovi za izjašnjavanje nastavničkih vijeća o kandidatima za direktore, prije stvaranja uslova, odnosno raspisivanja konkursa”, ističe se u zaključku Gradskog odbora SPCG u koji su “Vijesti” imale uvid.

Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju predviđa da će se izbor direktora u svim ustanovama izvršiti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu novog propisa.

Zakon je stupio na snagu 12. juna, što znači da bi izbor direktora u svim ustanovama trebalo da bude završen do 12. jula.

Propisana je još i obaveza da do izbora direktora u skladu sa predviđenim rokom, tu funkciju vrše aktuelni rukovodioci vaspitno-obrazovnih ustanova.

Predsjednik podgoričkog Gradskog odbora SPCG Slobodan Savović u izjavi za “Vijesti” kaže da se “MPNKS zaigralo i napravilo totalnu zbrku, a vrijeme za izbor ističe”.

“Ovo je jedan primjer, a ima ih više, gdje dobra namjera Ministarstva izaziva haos u kolektivima. Znam za slučajeve, gdje direktori prisiljavaju članove kolektiva da potpisuju peticije, kako bi bili izabrani. Gradski odbor je donio zaključak i pozvao kolege da se ne izjašnjavaju. Apelujemo na sve da se vratimo u zakonske okvire”, poručuje Savović.

Savović
Savovićfoto: Savo Prelević

On precizira i da su od dana stupanja na snagu aktuelni rukovodioci ustanova vršioci dužnosti direktora do izbora novih.

“S obzirom na to da su izmjene propisa objavljene u Službenom listu Crne Gore 4. juna, a stupile na snagu osam dana kasnije, stekli su se uslovi za raspisivanje konkursa za direktore vaspitno-obrazovnih ustanova i konstituisanje novih školskih, odnosno upravnih odbora. Takođe, zadatak je Ministarstva da delegira svoje predstavnike u nove školske, odnosno upravne odbore. Sad, kad sve ovo vidimo i znamo, zaključak je da su naše ranije inicijative Ministarstvu i Skupštini za produžavanje ovih rokova, bile potpuno opravdane”, zaključuje Savović.

Više sagovornika “Vijesti“ prošle sedmice je naglasilo da nastavnička vijeća i upravni odbori treba da budu filter za procjenu budućih rukovodilaca ustanova, ali i da molba MPNKS da predlože vršioce dužnosti direktora nije u skladu sa Zakonom.

Bonus video: