Spomen-ploča Šćepanu Mijuškoviću

Spomen-obilježje su postavili Udruženje “Bratstvo Mijuškovića” i poštovaoci lika i djela Šćepana Mijuškovića

9537 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Spomen-ploča, Foto: Privatna arhiva
Spomen-ploča, Foto: Privatna arhiva

U nikšićkoj park-šumi Trebjesa postavljeno je spomen-obilježje komandiru i brigadiru (generalu) crnogorske vojske Šćepanu Mijuškoviću.

Na spomen-ploči piše: “Ova jama skrivala je izmučeno tijelo proslavljenog crnogorskog heroja, komandira vojske Kraljevine Crne Gore Šćepana Mijuškovića, borca za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Ej sudbino, prokleta si, što mu takvu smrt dosudi, da ne umre na poljani, đe junački handžar sudi - S. Čelebić. Ubijen od strane žandara 21. februara 1924. godine”.

Spomen-obilježje su postavili Udruženje “Bratstvo Mijuškovića” i poštovaoci lika i djela Šćepana Mijuškovića.

Draško Mijušković je kazao da mu je čast što ga je zapalo da se u ime bratstva Mijuškovića oprosti od velikog junaka i rodoljuba.

Mijušković je završio podoficirsku i oficirsku školu na Cetinju. U čin kapetana proizveden je 1910, a godinu kasnije u čin komandira crnogorske vojske.

Učestvovao je u balkanskim ratovima 1912-1913. godine, bio je komandant Pješivačkog bataljona, a u Drugom balkanskom ratu bio je komandant kombinovanog Čevsko-Bjeličko-Pješivačkog bataljona.

Učestvovao je i u Prvom svjetskom ratu, a 1916. godine bio je u mađarskom logoru Boldogason, u kojemu je ostao do sloma Austro-Ugarske, kada se vratio u Crnu Goru.

Jedan je od organizatora i učesnika Božićnog ustanka.

Od 1919. godine, nakon sloma ustanka, do 1921. godine bio je politički zatvorenik u podgoričkom zatvoru Jusovača, da bi potom bio pod stalnom prismotrom vlasti...

Bonus video: