"Pauk" će dogodine i na pljevaljske ulice

Zbog nepropisnog parkiranja, otežan je i odvoz smeća, a zimi čišćenje snijega
190 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.11.2017. 20:16h

Pljevaljsko preduzeće “Komunalne usluge” planira da sljedeće godine nabavi “ pauk ” vozilo koje bi “odnosilo” nepropisno parkirane automobile.

Očekuju da bi se na taj način značajno smanjio broj nepropisno parkiranih automobila koji je posebno izražen u uskim ulicama.

Zbog nepropisnog parkiranja, otežan je i odvoz smeća, a zimi čišćenje snijega.

Direktorica Komunalnih usluga Nataša Marković kaže da očekuje da naredne godine počne i naplata pakiranja na pojednim parkinzima i ulicama.

“Ove godine nije došlo do naplate parkiranja u ulicama Mila Peruničića, Zekerijaha Ćinare, parkinga iza nekadašnjeg Ekspres restorana i parking iza Pošte, zbog neusklađene Odluke o parkiranju sa Zakonom o saobraćaju na otvorenim parkiralištima, na čemu se trenutno radi. Tokom sljedeće godine, parkinzi će najvjerovatnije biti u funkciji”.

Markovićeva je kazala da bi naplatom parkinga smanjili višegodišnje poslovanje sa gubitkom.

Za devet mjeseci ove godine gubitak u svim radnim jedinicama “Komunalnih usluga” iznosio je 113.000 eura i za trećinu je manji u odnosu na prošlu godinu.

U predzeću su na neodređeno zaposlena 54 radnika.

U “Parking servisu” zaposleno je pet radnika na održavanju i naplati parkirališta u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul, u centru grada.

Kapacitet parkirališta je 68 mjesta, od toga tri predviđena za lica sa invaliditetom.

“Parking od 2014. godine, od kada je u funkciji, do aprila prošle godine poslovao je sa gubitkom od 80.000 eura jer parking mjesta u tom periodu nisu naplaćivana, a isplaćivane su zarade zaposlenih i održavanje. Prihodi od parkinga za devet mjeseci ove godine su 17.000 eura. Siguran izvor prihoda je 50 izdatih mjesečnih karata. Cijena mjesečne karte iznosi 22 evra, dok je za sat parkiranja neophodno izdvojiti 30 centi.U odnosu na isti period prošle godine prihodi su neznatno veći kada su od aprila do kraja godine iznosili 15.000 eura”, kazala je Markovićeva.

U preduzeću tvrde da su cijene parkiranja u Pljevljima najniže u Crnoj Gori.

Izgradnja podzemne garaže koštala je 962.000 eura, od čega je Evropska komisija finansirala oko 75 odsto, a ostatak Opština Pljevlja.

Projektom je predviđeno i parkiranje na nadzemnom dijelu, ali se kasnije odustalo od toga i taj prostor je pretvoren u šetalište.

Bonus video: