"Turistički centar" na stolu ODT: Pljušte prijave zbog prevare

Bojan Joketić: Inicijatori prevare odabrali žrtve na booking. com, pretražujući hotele sa najboljim preporukama
469 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2017. 20:47h

Više hotelijerskih preduzeća ili pojedinačnih hotela, odnosno apartmana iz Boke Kotorske, podnijelo je u proteklih par dana krivične prijave protiv preduzeća „Turistički vodič- Turistički informativni centar“ d.o.o. Podgorica i odgovornih lica u tom preduzeću Željka Kolara i Radovana Veselinovića zbog prevare i sticanja protivpravne imovinske koristi. To su prvi efekti slučaja masovne prevare hotelijera na Crnogorskom primorju koju je u proteklih pola godine, kako navode žrtve te dobro osmišljene šeme, sprovela podgorička firma čiji je Kolar direktor, a Veselinović osnivač.

„Turistički vodič- Turističko informativni centar“ d.o.o. Podgorica je kako ističe više desetina hotelijera na Crnogorskom primorju, prevario dijeleći im pred početak glavne ljetnje sezone propagandni materijal- navodno besplatne kataloge smještaja u Crnoj Gori, kao ogledne primjerke za eventualnu buduću marketrinšku saradnju na komercijalnim osnovama. Predstravnici te firme, kažu hotelijeri iz Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve kojima je dijeljena publikacija nazvana „Crna Gora - katalog smeštaja“, od njihovog osoblja koje su zatekli na recepcijama, tražili su da im potpišu i pečatiraju blanko otpremnice na kojima je, navodno samo radi interne evidencije izdavača - „Turističkog vodiča”, bio upisan samo broj pojedinom hotelu predatih „besplatnih primjeraka“.

Nekoliko mjeseci nakon toga, hotelijerima su stigle fakture koje im je podgorička firma obračunala i zatražila da svaki od primljenih “besplatnih kataloga“ plate po cijeni od čak 95 eura po komadu.

Preduzeće iza kojeg stoje Kolar i Veselinović je takvo potraživanje zasnovalo na ranije potpisanim i pečatiranim blanko otpremnicama koje su oni u međuvremenu popunili „nedostajućim podacima“ - cijenom kataloga i obračunatim PDV-om.

Na osnovu toga su pojedini javni izvršitelji već počeli da prinudno skidaju sa računa nekih od hotelijera iznose novca koje od njih navodno potražuje „Turistički vodič-Turistički informativni centar“ d.o.o. Podgorica.

Dragan Bućin, direktor hotela „Pine“ koji posluje u sastavu HTP „Mimoza“ iz Tivta, potvrdio je juče da su podnijeli krivičnu prijavu zbog prevare protiv izdavača publikacije „Crna Gora - katalog smeštaja“, koji im je pred sezonu ostavio 10 “besplatnih primjeraka“.

Krivičnu prijavu podnijelo je i HTP „Fjord“ iz Kotora. Iako ih je menadžerka za razvoj te firme Ana Bućin upozorila da HTP „Fjord“ sa njima nema nikakav ugovor, predstavnici podgoričke fime su 11.maja na recepciji hotela „Vardar“ u Starom gradu u Kotoru ostavili tri „besplatna“ primjerka svog kataloga i tražli da im se „radi njihove evidencije“ samo potpiše i pečatira otpremnica, da bi 13.novembra „Fjordu“ dostavili račun za njih u iznosu od 304,95 eura.

„Hotel „Forza Mare“, koji je takođe bio žrtva ove prevare, podnio je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru. Isto su, prema našim saznanjima, već uradile i druge naše kolege poput rukovodstva hotela „Cattaro“, „Splendido“ iz Prčanja, „Casa Del mare“, „Rendez Vous“... a uskoro će to učiniti još neki,“ kazao je „Vijestima“ menadžer kotorske kompanije „Forza Hotels“ Bojan Joketić.

On je dodao da je o svemu obaviješteno i Crnogorsko turističko udruženje od koga se očekuje posebna reakcija u cilju zaštite hotelijera kao njegovih članova.

Prema Joketićevom mišljenju, inicijatori ove prevare relativno su lako odabrali svoje žrtve, pretražujući najpopularnije hotele i apartamne koji imaju najbolje preporuke posjetilaca preko booking.com sajta i sa njega „pokupili“ i u svoj „besplatni katalog“ unijeli samo najosnovnije podatke .

Joketić je ukazao da bi javni izvršitelji, koji sada blokiraju račune pojedinih hotelijera i skidaju im novac u korist „Turističkog vodiča”, morali da mnogo pažljivije preduzimaju te mjere. Jer, između navodnih neplatiša i navodnog pružaoca neplaćene usluge, ne postoje zaključeni kupoprodajni ili ugovori u pružanju marketinskih i propagandnih usluga.

Adresa firme „Turistički vodič - Turističko informativni centar“ je Ulica 13. jula broj 7 u Podgorici, gdje nema table sa nazivom preduzeća, ni poštansko sanduče za prijem službene pošte.

Kolar i Veselinović do sinoć nisu odgovorili na pitanja koja su im “Vijesti“ ovim povodom uputile još kraje prošle sedmice.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, koje je nadležno za prijave, juče nisu odgovorli na pitanja „Vijesti“. Ova firma je ranije obišla i hotele u Budvi, gdje je djelila kataloge po istom principu kao u Bokokotorskom zalivu.

Na osnovu čijeg naloga izvršitelji prinudno naplaćuju

Crnogorsko turističko udruženje prijaviće tužilaštvu firmu „Turistički vodič- turističko informativni centar“ zbog prevare velikog broja hotela, potvrdIo je „Vijestima“ predsjednik CTU i suvlasnik lanca hotela „Montenegro stars hotels group“ Žarko Radulović, navodeći da je po srijedi par excellence prevara.

“Ne postoji nikakakav ugovorni odnos između nas hotelijera i te firme, a sada se preko javnih izvršitelja vrši prinudna naplata nečega što nijesmo ni tražili“, kazao je Radulović. „ Našim hotelima - „Splendid“, „Montenegro“ i Blue star“ dopremljeno je nekih 50 kataloga. Jednostavno nema nikakvog papira, izuzev što je potpisana neka prijemnica robe, na kojoj su insistirali prilikom dopremanja. Nije nam jasno koji su to javni iztvršitelji prinudno naplatili, na osnovu čijeg naloga i presude kojeg suda. Koji je to sud aminovao prinudnu naplatu, kada nema ugovornog odnosa, nema potpisnog ugovora dvije strane da se isporučuju katolozi i vrši njihova izrada. To je takva prevara, zato ćemo procesuirati cijeli slučaj“, istakao je Radulović.

Galerija

Bonus video: