Savjet RTV Ulcinj drma novu većinu

Trzavice u vladajućoj koaliciji, neizvjestan nastavak sjednice Skupštine, spekuliše se da su nesuglasice fingirane u svrhu predizborne kampanje

12086 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Još nema saglasnosti unutar vladajuće koalicije u Ulcinju po pitanju razrješenja Savjeta lokalne Radio-televizije (RTUL), što može biti uvod u novu krizu vlasti, saznaju “Vijesti”.

Zbog toga još nije zakazan ni nastavak zasjedanja Skupštine, na čijem dnevnom redu je i rasprava o tome.

Predsjednik Hadži Sulejmani najavio je da bi nastavak sjednice mogao biti održan do kraja mjeseca, ali izvori bliski vrhu lokalnog DPS-a, koji odavno ne želi komunikaciju sa “Vijestima”, kažu da je to malo vjerovatno.

“DPS neće ulaziti u priču koja nije zakonski pokrivena“, kazao je sagovornik.

Sulejmani ističe da je Skupština spremna i da čeka izjašnjenje nadležnog skupštinskog tijela.

“Ne zavisi od nas, ali vjerujem da ćemo na nivou koalicije uskoro riješiti problem i do kraja mjeseca izabrati novi Savjet RTUL“, kazao je Sulejmani.

Prema saznanjima “Vijesti”, Demokratska partija, čiji je Sulejmani funkcioner, insistira na imenovanju novog Savjeta RTUL, dok je koalicioni DPS za sada obazriv zbog mogućih zakonskih posljedica usvajanja predloga rješenja.

Osim DPS i DP, na vlasti u Ulcinju su i DUA, SD, DSCG i BS. Većina je formirana prije nekoliko mjeseci, kada je Forca napustila koaliciju tražeći prijevremene izbore koji se očekuju početkom naredne godine.

Zbog toga se spekuliše da su nesuglasice fingirane i u svrhu predizborne kampanje.

Međutim, eventualno usvajanje predloga rješenja o razrješenju Savjeta RTUL, moglo bi imati dalekosežne posljedice, smatraju odbornik i politički direktor Force Ilir Čapuni i direktorica Savjeta RTUL Ardita Rama.

Oni su tražili i da se ta tačka povuče sa dnevnog reda.

“Ovdje se ne radi o neznanju koje je uobičajeno za ovu većinu jer smo je upoznali sa posljedicama razrješenja Savjeta, kao i OEBS i EK u Podgorici. Ako se razrješenje ipak desi, Izvještaj EK o Crnoj Gori u oktobru, svakako će biti drugačiji od očekivanog“, ocijenio je Čapuni.

Podsjetio je da izvještaj EK o napretku za 2020, u poglavlju 10 o informacionom društvu i medijima, savjetuje da u ovoj godini Crna Gora mora posebno osigurati operacionalnu nezavisnost medijskih regulatora i javnih emitera od političkog uticaja.

“To što ne mare za štetu po budžet je postala norma. Ne mare ni za katastrofalno stanje i Opštine i njenih preduzeća i servisa. Mare samo za lične interese i neke više ciljeve koji svakako nijesu časni niti vezani za interese građana“, kazao je Čapuni.

Rama je ocijenila da bi usvajanjem predloga parlament ušao u zonu kršenja zakona. Ona je u nedavnom pismu Sulejmaniju navela da su članovi Savjeta iznenađeni i zatečeni predviđenim dnevnim redom sjednice SO Ulcinj.

Savjet je zbog toga zasjedao i donio zaključak kojim se podsjeća da su svi članovi kandidovani na Javnom konkursu, od ovlašćenih predlagača precizno određenih oblasti društvenog života i da ih je imenovala Skupština nakon zakonske procedure.

“SO Ulcinj je namjerom da na ovaj način protivzakonito smjeni Savjet RTUL, već postupila protiv sopstvene Odluke o osnivanju d.o.o. Lokalni javni emiter Radio televizija Ulcinj, u kojoj se decidno propisuju imenovanje, nadležnosti i razrješenje Savjeta ove medijske kuće. Podsjećamo da je u članovima 29 do 35 Odluke o osnivanju, precizno propisan način i postupak imenovanja članova Savjeta, koji je specifičan i različit u odnosu na izbor upravnih odbora u drugim preduzećima, čiji je osnivač Opština Ulcinj, a u članu 41 propisuju se razlozi razrešenja Savjeta, u kojima se ovaj Savjet ne prepoznaje“, piše u zaključku koji je Rama dostavila Sulejmaniju.

Savjet je upozorio Sulejmanija “da bi usvajanje rješenja moglo prouzrokovati značajne neprijatnosti i po vas i po nas“.

Bonus video: