U Crnoj Gori trenutno ima oko 49.000 vakcina protiv koronavirusa

Jednom dozom vakcinisan je 31 odsto punoljetnih, a u cjelosti imunizovanih je 27 procenata

8837 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori trenutno ima oko 49.000 vakcina protiv koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, od Sinofarm vakcine, raspolažu sa njih preko 18.500.

Dodaju da je za drugu dozu ostavljeno oko 16.500 hiljada.

"Od Fajzer vakcine, u Crnu Goru je danas stigao kontigent od 2.340 doza koji će tek biti raspodijeljen. Ovih vakcina ukupno imamo oko 2.700. Od toga, polovina je prva doza, a ostalo je druga doza. Što se tiče vakcine Astra Zeneka, od nje imamo preko 27.000 doza. Od toga, 17.000 je iz COVAX mehanizma i još 10.000 iz donacija. Oko 24.000 doza vakcina su pohranjene u Montefarmu, a na vakcinalnim punktovima širom države, nalazi se preko 1.300 doza za prvu dozu i još preko 2.300 za drugu dozu", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu zdravlja očekuje da u bliskom periodu Crnoj Gori bude, između ostalog, isporučeno ugovorenih 200.000 Sinofarm vakcina.

"Trenutno nijesmo u mogućnosti da preciziramo isporuku vakcina ostalih proizvođača".

U Crnoj Gori je, kako je saopšteno, do sada aplicirano 278.146 doza vakcina protiv koronavirusa. Jednom dozom vakcinisan je 31 odsto punoljetnih, a u cjelosti imunizovanih je 27 procenata.

"Napominjemo da je crnogorski prosjek vakcinisanih od ukupnog stanovništva prvom dozom viši od svjetskog prosjeka. U isto vrijeme, u posljednje dvije sedmice, s obzirom na broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora ima manji broj inficiranih od npr. 21 zemlje članice EU, SAD, Kanade, Rusije... Prvi put od jula 2020. godine, kada je Evropska unija i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za crnogorske državljane, naša država trenutno ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog mjeseca".

Iz Ministarstva zdravlja ističu da je u periodu od 6. juna do 19. juna četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika 39,55 i da je ta vrijednost ispod 50 prvi put od septembra 2020. godine.

"Kada dođe vrijeme da se uslovi ulaska u zemlje članice EU ažuriraju, a mi i dalje budemo ispunjavali propisane uslove, nadamo da će EU ohrabriti, nagraditi i vrednovati profesionalan, transparentan i dosljedan pristup Crne Gore u nadzoru, praćenju i izvještavanju o epidemiološkoj situaciji u zemlji. U nastojanju da postanemo dio EU, poštujemo evropska pravila, nadajući se da će prepoznati naš trud i naša zalaganja. U tom svjetlu, već danas, samo dan nakon prezentacije naših rezultata predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, imamo nagovještaje zelenog svjetla sa pojedinih adresa u EU", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja

Bonus video: