Mitrović ćutanjem aminuje gradnju

Sekretarijat je predao tužbu nakon što je Markovićev resor krajem septembra prošle godine odbio njihov zahtjev da se odloži rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela, koje je Markovićev resor dao 30. jula prošle godine

10067 pregleda 9 komentar(a)
Budva, Foto: -
Budva, Foto: -

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je urgenciju premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da taj vladin resor postupi po presudi Upravnog suda i u ponovnom postupku donesu odluku o odlaganju rješenja o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija “Roaming Montenegro“ namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela “Mogren“.

Iz opštinskog sekretarijata, kojim upravljaju kadrovi Demokrata, upozorili su Mitrovićev resor da ukoliko u što kraćem roku ne uzme u razmatranje urgenciju, da će biti prinuđeni da zaštitu svojih prava potraže pred drugim nadležnim organima.

U urgenciji, koja je adresirana i na Glavnog državnog arhitektu Mirka Žižića, te na predsjednika Odbora Skupštine Crne Gore za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragana Krapovića podsjeća se da je početkom godine Upravni sud prihvatio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine i poništio rješenje nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim je koordinirao Duško Marković o gradnji luksuznog hotela naspram Starog grada.

Sekretarijat je predao tužbu nakon što je Markovićev resor krajem septembra prošle godine odbio njihov zahtjev da se odloži rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela, koje je Markovićev resor dao 30. jula prošle godine.

“Ove godine, 15. marta, pa 29. aprila, poslije više usmenih urgencija, uputili smo vam urgencije kojima smo tražili da postupite po presudi Upravnog suda i u ponovnom postupku donesete odluku o odlaganju izvršenja rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma od 30. jula prošle godine. Kako do danas nije riješeno po našem zahtjevu, urgiramo da u što kraćem roku odlučite”, navodi se u dopisu koji potpisuje sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac.

Kako se dodaje, Sekretarijat za zaštitu imovine je u saznanju da je u međuvremenu “Roaming Montenegro” dostavio Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje, koja ne sadrži dokumentaciju na osnovu koje se može graditi.

“Na ovakav način se pokušava obesmisliti učešće Opštine Budva u ovom postupku i stavljanje moratorijuma na gradnju u centru Budve koji je donijela Vlada. Zato ponovo urgiramo za postupanje i donošenje odluke u ovoj pravnoj stvari. Nepostupanje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma po nalogu datom u presudi Upravnog suda potencijalno može da prouzrokuje ogromnu štetu Opštini Budva. Ukoliko u što kraćem roku ne uzmete u razmatranje urgenciju, bićemo prinuđeni da zaštitu svojih prava potražimo pred drugim nadležnim organima”, ističe se u urgenciji.

Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 30. jula prošle godine poništilo rješenje glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva od 12. juna koji je odbio da to učini, te dao saglasnost na idejno rješenje hotela. Budvanski glavni arhitekta je do tada u dva navrata odbio da da saglasnost na budući hotel, smatrajući da se njegovom gradnjom narušava okolni prostor. Nikšićka kompanija je u žalbi na odluke budvanskog glavnog arhitekte, a koju je MORT-u uvažio, navela da je projektovani hotel u potpunosti ispratio smjernice zadate Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar“, te da se objekat svojim volumenom u potpunosti uklopio u prostor.

Prema idejnom rješenju, hotel “Roaming“ imaće bruto građevinsku površinu od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

“Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalaze se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni apartman i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80“, piše, između ostalog, u idajnom rješenju.

Bonus video: