Bez sankcije za vulgarne uvrede i prijetnje?

Komisija Sudskog savjeta utvrdila da je sudija Upravnog suda Srđan Klikovac povrijedio Etički kodeks kada je vrijeđao kolegu svoje bivše supruge, ali je Disciplinsko vijeće odbacilo predlog za pokretanje postupka

15515 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudija Upravnog suda Srđan Klikovac ogriješio se o Etički kodeks, kada je uputio prijetnje i vulgarne uvrede kolegi svoje bivše žene Mitru Magovčeviću, ali najvjerovatnije neće trpjeti posljedice, jer je Disciplinsko vijeće Sudskog savjeta odbacilo predlog za pokretanje diciplinskog postupka.

To stoji u odluci Komisije za etički kodeks sudija, nakon što su Magovčević i Centar za građansko obrazovanje inicirali postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija.

Komisija, na čijem je čelu Dobrica Šljivančanin, zaključila je da je Klikovac prekršio normu kodeksa koja sudiju obavezuje da se „ne smije ponašati nedostojno i stvarati utisak neprimjeren sudijskoj funkciji, prihvatajući u svom ponašanju ograničenja koja bi drugim građanima bila opterećujuća“.

„Cijeneći predstavljeni način postupanja sudije Klikovca, Komisija je nesumnjivo zaključila da imenovani sudija nije iskazao uzdržanost i prihvatio ograničenja koja su mu kao nosiocu sudijske funkcije nametnuta...“, stoji u odluci.

Precizira se i da je Komisija uputila predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv tog sudije, ali da je Disciplinsko vijeće odbacilo taj predlog.

„... Jer je predlog podnesen za radnju koja nije propisana ko disciplinski prekršaj, pa je Komisija nastavila postupak po predmetnoj inicijativi“, navodi se u dokumentu u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Klikovac je, konstatuje se u odluci, 17. septembra prošle godine „putem telefona, preciznije SMS porukom, uputio uvrede i prijetnje nastavniku OŠ ‘Branko Božović’ Mitru Magovčeviću“. Sadržina poruka, citirana u odluci, vulgarna je i prijeteća.

Magovčević je ranije bio protivkandidat bivše supruge sudije Gordani Klikovac za funkciju direktora u podgoričkoj školi. Nastavnik je, precizirano je u odluci, u više navrata javno iznosio sumnje u validnost diplome Gordane Klikovac sa Internacionalnog fakulteta u Brčkom. U odluci se navodi i da podnosioci inicijative u dopisu Komisiji ističu i da se „taj fakultet, prema mišljenju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanja kvaliteta, ne nalazi u Registru akreditovanih fakulteta i fizička lica sa tog fakulteta se ne mogu zapošljavati u Bosni i Hercegovini, pa samim tim ni u Crnoj Gori“.

Sudija Klikovac ranije je saopštio da je „samo štitio svoju porodicu od višegodišnjih napada“. On je tada reagovao na saopštenje Građanskog pokreta URA, čiji je Magovčević član.

„Njihov član već mjesecima Gordanu Klikovac proziva u više medija, lažno je optužujući u vezi nezakonitosti njene diplome. Njihov član je takođe na vajber grupi iznio sledeće riječi, a u vezi njenog izbora za direktora škole: ‘Gordana Šehović, Poslednja igra leptira’ (zna se ko je bio frontmen te grupe i kako je okončao svoj život...).... Revoltiran ovom objavom, nazvao sam njihovog člana, predstavio mu se, nakon čega mi je isti rekao da nema vremena i riječ ‘mrš’. Ponovo sam ga pozvao sa namjerom da mu ukažem da se ne sprda sa mojom porodicom i mojim prezimenom, ali se nije javio. Nakon toga sam mu uputio poruke da je pi.da i koja riječ predstavlja ne prijetnju, već karakternu osobinu jednog muškarca...“, saopštio je ranije Klikovac.

Magovčević je demantovao da je ikada u školskoj vajber grupi slao poruke Gordani Klikovac i da je pominjao „Posljednju igru leptira“.

„Nijesam slao njegovoj supruzi, ni lično ni privatno i sa njom nijesam u bilo kakvoj vajber grupi osim u onoj koju je ona formirala za školu na predlog Ministarstva prosvjete. Na toj vajber grupi se nalazi 55 nastavnika i takvih komentara nije bilo, nego samo tema striktno vezanih za nastavu i školu, što svi nastavnici mogu potvrditi. Što se tiče navoda sudije Klikovca da sam iznosio netačne podatke vezano za dokumentaciju njegove supruge, mogu reći da sam se ja samo koristio zvaničnim podacima Agencije za razvoj i vrednovanje visokog obrazovanja BiH...“, kazao je tada Magovčević.

Bonus video: