Ne zna se kad stižu Sinofarm i Sputnjik

Iz Ministarstva najavili da u bliskoj budućnosti treba da dođe još 200.000 doza kineske vakcine

9790 pregleda 9 komentar(a)
Dostupne AstraZeneka, za prvu dozu po oko 2.000 Fajzera i Sinofarma, Foto: Luka Zekovic
Dostupne AstraZeneka, za prvu dozu po oko 2.000 Fajzera i Sinofarma, Foto: Luka Zekovic

Tačan datum dolaska novih količina Sinofarm vakcine, ali i ruske Sputnjik V, još nije poznat.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da očekuju “da u bliskom periodu Crnoj Gori bude, između ostalog, isporučeno ugovorenih 200 hiljada Sinofarm vakcina”.

Iz ovog resora nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” kada će da stigne još 40.000 ugovorenih doza vakcine Sputnjik V, koje je trebalo da dobijemo tokom aprila i maja.

Kazali su da trenutno nijesu u mogućnosti da preciziraju isporuku ove vakcine.

Član pregovaračkog tima za nabavku ruske vakcine, Sergej Boljević, izjavio je prošlog mjeseca da 70 država čeka isporuku Sputnjik V i da je glavni razlog kašnjenja tehničke prirode, jer su imali problem da naprave drugu komponentu vakcine.

Tada je najavljeno da vakcina stiže u prvoj polovini juna.

39,55

oboljelih na 100.000 stanovnika registrovano je u Crnoj Gori od 6. juna do 19. juna. Iz Ministarstva su kazali da je četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika prvi put ispod 50 od septembra prošle godine. Rekli su da je procenat novopozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih u posljednje dvije sedmice 1,49

Iz Ministarstva je juče saopšteno da u Crnoj Gori trenutno ima 49.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

“Nula vakcina protiv koronavirusa. Tačno toliko vakcina je bilo u Crnoj Gori u decembru 2020. godine. Od tada do danas u Crnu Goru je stiglo preko 330 hiljada vakcina”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da raspolažu sa preko 18.500 doza vakcine Sinofarm, od kojih je za revakcinaciju ostavljeno oko 16.500, a za prvu dozu oko 2.000.

“Od Fajzer vakcine, u Crnu Goru je danas stigao kontingent od 2.340 doza koji će tek biti raspodijeljen. Ovih vakcina ukupno imamo oko 2.700. Od toga, polovina je prva doza, a ostalo je druga doza”, saopšteno je.

Iz Ministarstva su rekli da imaju preko 27.000 doza vakcine proizvođača AstraZeneka, od kojih je 17.000 iz COVAX mehanizma i još 10.000 iz donacija.

“Oko 24 hiljade doza vakcina su pohranjene u Montefarmu, a na vakcinalnim punktovima širom države, nalazi se preko 1.300 doza za prvu dozu i još preko 2.300 za drugu dozu”, saopštili su.

U Crnoj Gori je do juče popodne aplicirano 278.146 doza vakcina protiv koron virusa. Iz Ministarstva su pojasnili da je vakcinisan 31 odsto punoljetnih, kao i 27 odsto ukupne populacije.

“Napominjemo da je crnogorski prosjek vakcinisanih od ukupnog stanovništva prvom dozom viši od svjetskog prosjeka. U isto vrijeme, u posljednje dvije sedmice, s obzirom na broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora ima manji broj inficiranih od npr. 21 zemlje članice EU, SAD, Kanade, Rusije...”, saopšteno je.

Iz Ministarstva su podsjetili da Crna Gora trenutno ispunjava uslove za povratak na zelenu listu, za koju se očekuje da će da bude ažurirana početkom jula, i to prvi put od jula 2020. kada je Evropska unija i zvanično skinula našu zemlju sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za naše državljane.

Na novi koronavirus pozitivno je još 12 osoba, dok je prijavljen i jedan smrtni ishod povezan sa kovid-19 infekcijom, kod pacijenta iz opštine Pjevlja, starosti 82 godine.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je po četvoro novopozitivnih iz Podgorice i Bara, troje iz Budve, a jedan novi slučaj registrovan je u Rožajama.

Kazali su da je trenutno aktivno 296 slučajeva kovid-19.

Na bolničkom liječenju nalaze se 52 pacijenta. Iz Kliničkog centra (KC) saopšteno je da se u toj ustanovi liječi 21 kovid pozitivan pacijent, od kojih je sedam životno ugroženo.

Bonus video: