Pogledajte kako je bilo na Danu olimpizma u Nikšiću: "Sport je zdravlje"

„Svjedoci smo da je pandemija korona virusa uticala na sport, ostali smo uskraćeni za mnoga takmičenja , ali naša borba se nastavlja sa nadom da nailazi period kada će se takmičanja i treninzi održavati u kontinuitetu"

4170 pregleda 2 komentar(a)
Ana Petrović Njegoš, Foto: Svetlana Mandić
Ana Petrović Njegoš, Foto: Svetlana Mandić

Najmlađi, ali i oni stariji Nikšićani sportskim aktivnostima su u gradskom parku obilježili 23. jun, Dan olimpizma.

Događaj je organizovao Biciklistički klub (BK) “Perun” pod pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Ana Petrović Njegoš, iz “Perun”-a, podsjetila je da je Olimpijski dan ustanovljen 1948. godine u znak sjećanja na 23. jun 1894. kada je, na prijedlog francuskog barona Pjera de Kubertena, u Parizu formiran Međunarodni olimpijski komitet.

„Svjedoci smo da je pandemija korona virusa uticala na sport, ostali smo uskraćeni za mnoga takmičenja , ali naša borba se nastavlja sa nadom da nailazi period kada će se takmičanja i treninzi održavati u kontinuitetu. Mi sportski poslenici težimo promovisati sportske vrijednosti i uvijek pronalazimo način da mladima sport predstavimo kao jednu od važnih dimenzija koja ispunjava ljude i ima veliki uticaj pri promovisanju zdravog načina života“, kazala je Petrović Njegoš i dodala da je Olimpijski dan odlična prilika da se pokaže da je sport univerzalan jezik među ljudima.

„Nikšić je grad sporta iznjedrio je mnogo sportista koji su već nastupali na Olimijskim igrama .Nadam se da su među vama i oni koji će u budućnosti afirmisati ne samo naš grad, nego i Crnu Goru. Ovo je manifestacija koja na pravi način mladim sportistima prenosi univerzalna olimpijska načela izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje“, poručila je učesnicima manifestacije.

Učesnike su pozdravili i osvajači srebrne medalje u kategoriji seniori sa Evropskog prvenstva održanog u Poreču, karatisti Nikola Malović i Predrag Smolović.

„Divno je vidjeti da se svi bavite sportom i vidjeti vas u ovolikom broju. Peđa i ja smo iz malog Nikšića osvojili tu evropsku medalju i to vam je znak da svi možete da uzmete medalju koju god želite, da postavite cilj u sportu kojim se bavite, da znate zašto se bavite sportom i da želite da ostvarite taj cilj viđe nego šro dišete. Imate potencijala, uslova, trenirajte i bavite se sportom, a sport je zdravlje“, poručio je Malović.

Ordinacija „Balans“ se potrudila da učesnicima omogući da provjere šećer u krvi i krvni pritisak, ali i da podijele korisne savjete o zdravoj ishrani.

Svima koji su uzeli učešća u obilježavanju Olimpijskog dana uručene su zahvalnice– JPU „Dragan Kovačević“ vrtiću “Kosovka djevojka”, fudbalskom klubu “Sutjeska”, džudo klubu “Akademik“, karate „Onogošt“, košarkaškim, “Sutjeska” i “Anagastum”, odbojkaškom “Sutjeska”, rukometnim, “Levalea 2010” i “Trebjesa”, atletskom „Nikšić“, streljačkom „Čelik“, bokserskom i plivačkom „Nikšić“, PSD “Javorku”, City fitnesu, DSR Veterani ,SKI klubu „Pahuljice“, NVO „Snaga mladih “Omladinskom klubu Nikšić, ordinaciji „Balans“ i „Farmasi“.

Bonus video: