"Prijestonica će izraditi lokalni akcioni plan za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba"

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Prijestonice, saglasili da akcioni plan bude prilagođen lokalnom kontekstu i da mjere budu realne i izvodljive

4051 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa sastanka, Foto: Prijestonica Cetinje

Prijestonica će izraditi lokalni akcioni plan za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba, a stručnu podršku tom procesu pružiće predstavnici Juventasa, saopšteno je na sastanku gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana i vd izvršne direktorice te nevladine organizacije(NVO) Jelene Čolaković.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Prijestonice, saglasili da akcioni plan bude prilagođen lokalnom kontekstu i da mjere budu realne i izvodljive.

„Takođe, dogovoreno je da akcioni plan bude izrađen na dvije godine jer je praksa pokazala brojne manjkavosti jednogodišnjih planova“, navodi se u saopštenju.

Kašćelan je kazao da se Prijestonica sa posebnom pažnjom odnosi prema svim ranjivim kategorijama i da nastoje da na različite načine izađu u susret njihovim potrebama.

„U tom kontektu, želim da iskažem punu podršku mene kao gradonačelnika i Prijestonice za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u našem gradu”, naveo je Kašćelan.

Čolaković je pohvalila dosadašnju saradnju sa Odjeljenjem za rodnu ravnopravnost Prijestonice.

Ona je naglasila važnost decentralizacije aktivnosti, njihovog prilagođavanja lokalnom kontekstu i potrebe snažnijeg i aktivnijeg uključivanja lokalnih NVO, kroz tješnju saradnju sa lokalnom samoupravom.

Konstatujući da je u toku izrada lokalnog akcionog plana za mlade, Kašćelan je ocijenio da on može biti u jednom dijelu kompatibilan sa lokalnim akcionim planom za LGBTIQ, i u tom kontekstu dogovorena je dalja saradnja sa Juventasom.

Bonus video: