Dujoviću falio još jedan glas

Opšta sjednica konstatovala da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen, o čemu će obavijestiti Sudski savjet

14600 pregleda 31 reakcija 33 komentar(a)
Za dlaku mu “pobjegla” najvažnija funkcija u pravosuđu: Dujović, Foto: Savo Prelevic
Za dlaku mu “pobjegla” najvažnija funkcija u pravosuđu: Dujović, Foto: Savo Prelevic

Predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujoviću falio je jedan glas sudija na Opštoj sjednici Vrhovnog suda kako bi dobio potrebne dvije trećine i tako postao novi kandidat i ušao u završni krug u trci za ključno mjesto u pravosuđu.

Kako je u Vrhovnom sudu ukupno 18 sudija, na jučerašnjoj sjednici bilo ih je 13, ali se prema Zakonu o sudovima odluka tajnim glasanjem donosi dvotrećinskom većinom, ali od ukupnog broja svih sudija Vrhovnog suda što je značilo da je Dujoviću trebalo 12 glasova.

U šturom saopštenju Vrhovnog suda navedeno je da je u ponovljenom glasanju za predsjednika Vrhovnog suda kandidat Mušika Dujović dobio 11 glasova, sutkinja Apelacionog suda Milenka Žižić jedan, isto kao i sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Zoran Radović...

“Opšta sjednica je stoga konstatovala je, saglasno članu 38, stav 6 Zakona o sudovima, da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen, o čemu će obavjestiti Sudski savjet”, piše u saopštenju Vrhovnog suda.

Sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković, koja je podnijela kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda, nije dobila nijedan glas kolega iz Vrhovnog suda.

Njenu kandidaturu podržalo je čak 11 nevladinih organizacija (NVO) - Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za ženska prava (CŽP), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Komitet mladih pravnika UPCG, Prima, Sigurna ženska kuća, Spektra i Alijansa omladinskih radnika.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da pozdravljaju kandidaturu Ane Vuković jer smatraju “da bi taj izbor bio istorijska šansa za nezavisnost sudstva”.

“Njen izbor omogućio bi Crnoj Gori da dobije predsjednicu Vrhovnog suda najvišeg renomea i izuzetnih stručnih i moralnih kvaliteta, koja ispunjava sve uslove i ima sve osobine da bude na čelu najvišeg suda u Crnoj Gori i sprovede neophodne reforme”, pisalo je u saopštenju.

Nakon što je propao još jedan konkurs za predsjednika Vrhovnog suda sad je potezu ponovo Sudski savjet, koji će biti dužan da raspiše novi konkurs za čelno mjesto u pravosuđu.

Prošli postupak u izboru za fotelju Vesne Medenice zaustavljen je na sjednici Sudskog savjeta zbog toga što tadašnji kandidat Opšte sjednice Vrhovnog suda Miraš Radović nije dobio potrebne dvije trećine glasova.

Na toj sjednici SS pet članova glasalo je da Radović postane predsjednik Vrhovnog suda, dok je protiv toga bilo troje članova među kojima je i bio i smijenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić.

Dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, krajem prošle godine dala je ostavku na tu poziciju nakon brojnih pritisaka jer je nezakonito koristila 3. mandat.

Prvi oglas raspisan je 11. januara, ali tada nije bilo zainteresovanih kandidata, zbog čega je Sudski savjet do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda imenovao sutkinju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršiteljku dužnosti predsjednice tog suda.

Vučinić je i juče rukovodila Opštom sjednicom Vrhovnog suda, a bez zakonskog uporišta, nije dozvolila novinarima i predstavnicima NVO da prate intervjue kandidata i postupak izbora predloga kandidata.

Bonus video: