Ili svi đaci zajedno ili moguć i bojkot nastave

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Savjeta roditelja OŠ “Vladimir Nazor” kao rješenje vide ustupanje školi prostorija kasarne u Maslinama, ukoliko to resor odbrane dozvoli

8683 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka predstavnika Savjeta roditelja i Ministarstva prosvjete, Foto: MPNKS
Sa sastanka predstavnika Savjeta roditelja i Ministarstva prosvjete, Foto: MPNKS

Roditelji učenika podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“ neće odustati od zahtjeva da djeca od 1. septembra budu zajedno, a najprihvatljivije rješenje bi bilo opremanje prostorija kasarne u Maslinama, pa makar to značilo i da bojkotuju natavu.

To je „Vijestima“ juče nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete, nauke kulture i sporta kazala predstavnica roditelja Dragana Prebiračević Kadrić.

Učenici te podgoričke škole tokom drugog polugodišta bili su na onlajn modelu nastave, jer je ustanova tokom februara prijavila oštećenja na konstruktivnim elementima jednog od paviljona.

Građevinski fakultet je, nakon ispitivanja, saopštio da školska zgrada nije bezbjedna za djecu.

„Kao rješenje se predlažu dvije osnovne škole. Međutim, to je za roditelje neprihvatljivo, jer djeci ne bi bio obezbijeđen prevoz. Uz to, ni ne poznaju se, makar oni u niži razredima zbog načina nastave tokom dvije godine epidemije koronavirusa. Sa druge strane, roditelji bi trebalo da izlaze sa posla, kako bi ih vodili u jednu od te dvije škole - ‘Savo Pejanović’ ili ‘Marko Miljanov’. Savjet roditelja je zauzeo stav da je jedino adekvatno rješenje da se ustupe prostorije kasarne u Maslinama, a direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Slavica Ilinčić obećala je da će pisati Ministarstvu odbrane“, kazala je Prebiračević Kadrić.

Ona je kazala i da je Ilinčić obećala da će roditelje podržati tokom današnjeg protesta ispred zgrade OŠ „Vladimir Nazor“, koji je ranije najavljen.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta omogućilo sredstva za izgradnju nove škole, a sa kolegama iz Ministarstva odbrane razgovaraće o mogućnosti da im se ustupe prostorije kasarne u Maslinama

Iz MPNKS, juče je nakon sastanka saopšteno da je “bezbjednost učenika ključni prioritet i da, u međuvremenu, treba pronaći alternativna rješenja za bezbjedno organizovanje dalje nastave“.

„Predložena je mogućnost da se organizovanje nastave za učenike prvih pet razreda OŠ ‘Vladimir Nazor’ održava u OŠ ‘Savo Pejanović’, dok bi se nastava za šesti, sedmi, osmi i deveti razred organizovala u OŠ ‘Marko Miljanov’. Predstavnici roditelja su iznijeli zahtjev da sva djeca idu u jednu školu i da se ne razdvajaju. Kao mogući objekat organizovanja nastave, razmatrana je kasarna u Maslinama koju roditelji učenika vide kao prihvatljivo i moguće prelazno rješenje“, saopštili su iz Ministarstva.

Ilinčić je kazala i da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta omogućilo sredstva za izgradnju nove škole.

“Predstavnici Ministarstva, koji su apostrofirali otvorenost nadležnog resora za saradnju, i roditelja učenika su se saglasili da je obostrani interes pronalazak najboljeg mogućeg rješenja za dobrobit djece, i da tekuću poteškoću treba blagovremeno rješavati”, zaključuje se u saopštenju MPNKS.

Prebiračević Kadrić je istakla da su roditelji svjesni da je problem školske zgrade star više godina.

„I svjesni smo da je novoj administraciji u Ministarstvu dopalo da ga rješava. Nadam se da ćemo svi biti na istom zadatku - dobrobit djece. Očekujem da će nas u tome podržati i MInistarstvo odbrane“, kazala je ona.

Prije sastanka u Ministarstvu, roditelji su imali sastanak i sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem, koji im je takođe, kako je saopšteno, obećao podršku.

Bonus video: