Šundić: U RTCG zaposleno samo 728 ljudi, nedostaje stručnog kadra

Prosječna plata, kako navodi, je veća iznad državnog prosjeka i iznosi 570 eura

20496 pregleda 453 reakcija 82 komentar(a)
Šundić, Foto: Luka Zeković
Šundić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2021. 14:25h

Savjet Radio Televizije Crne Gore je završio današnju sjednicu, a inicijativa za razrješenje direktora Božidara Šundića nije pokrenuta, jer čekaju da od Pravne službe dobiju sve informacije na koji način bi to trebalo uraditi.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević je kazao da je imao nekoliko razgovora sa Šundićem, a da ukoliko se sporazumno raskine ugovor sljeduje ga šest bruto plata, a u svim drugim opcijama dvanaest sa odmorom.

Marijana Camović Veličković izabrana je za potpredsjednicu Savjeta RTCG-a. Od devet članova Savjeta koji su glasali tajno, za njen izbor je glasalo osam, a jedan je bio protiv.

Šundić je kazao je da je u toj medijskoj kući trenutno zaposleno "samo 728 ljudi".

On tvrdi da to jeste možda veliki broj, ali kada se vidi starosna struktura zaposlenih, onda se vidi da nedostaje stručnog kadra.

Šundić je to kazao na sjednici Savjeta RTCG koja je u toku, a na kojoj se novi saziv tog tijela upoznaje sa menadžmentom.

Na dnevnom redu Savjeta RTCG je i inicijativa za sporazumni raskid ugovora sa sadašnjim generalnim direktorom Šundićem. Savjet je prije nekoliko dana raspisao konkurs za izbor novog generalnog direktora.

Članovi Savjeta raspravljaju o modalitetima po kojima bi raskinuli saradnju sa Šundićem, a da to bude na najbolji način po novac poreskih obveznika.

Kako je pojašnjeno postoje tri mogućnosti - da se sporazumno dogovore sa Šundićemo raskidu ugovora, da se smijeni sa tog mjesta i rasporedi na neko drugo radno mjesto ili da on da otkaz.

Šundić je iznio podatak da je najveći broj zaposlenih u toj kući sa preko pedeset godina života, što pokazuje da je izuzetno nepovoljna starosna struktura u tom mediju.

Prosječna plata, kako navodi je veća iznad državnog prosjeka i iznosi 570 eura.

Sa sjednice Savjeta
Sa sjednice Savjetafoto: Luka Zeković

Urednica Prvog programa Aleksandra Pavićević tvrdi da povjerenje u program RTCG konstantno raste, a da će nastaviti da se bave temama koje su bitne za građane i građanke.

"Nastavićemo da budemo Javni servis svih građana", dodala je Pavićević.

Urednik Drugog programa RTCG Sabrija Vulić je istakao da je velika povika na televiziju zbog prenosa utakmica, ali kako kaže stanje u regionu je takvo da velike korporacije otkupljuju prava za takve događaje, pa je tako Nova M to uradila za nastupe fudbalske reprezentacije, a sada i Evropskog prvenstva.

On je istakao da postoji mogućnost da Javni servis neće prenositi ni utakmice vaterpolo reprezentacije u Svjetskoj ligi iz istog razloga.

Šundić je poručio da RTCG nije kriva za podijeljenost crnogorskog društva.

"Prema kome mi to sijemo mržnju. Nije RTCG kriva za podijeljenost u Crnoj Gori. Niko ne gleda Javni servis, a svi ga kritikuju. Kako kritikuješ nešto što ne gledaš", kazao je Šundić.

Urednik portala RTCG Ilija Šuković naveo je da se nada da će imati podršku Savjeta kako bi zaposlili još novinara, jer im je to neophodno.

"Otišlo nam je dvoje ljudi. Nismo mogli raspisati konkurs zbog moratorijuma zbog izbora. Preuzeli smo nekoliko novinara sa drugih portala i tu smo dobili kvalitetan kadar, obučene novinare", naveo je Šuković.

Direktor produkcije RTCG Dragan Tomašević je istakao da u tom dijelu medija im nedostaje radne snage, odnosno da imaju manje od evropskog prosjeka i apelovao na Savjet da se to promijeni.

I on je naglasio da je veoma nepovoljna starosna struktura, većina je sa srednjom stručnom spremom.

Član Savjeta Filip Lazović je istakao da je percepcija da u RTCG ima previše zaposlenih, ali da se iz izlaganja menadžmenta stiče utisak da nedostaje radne snage.

On je istakao da je očigledno da se radi o neproduktivnosti i zloupotrebi bolovanja, zbog čega ispaštaju oni koji stvarno svoj posao obavljaju kako treba.

Šundić
Šundićfoto: Luka Zeković

Šundić je istakao da su slali dopise nadležnima da se ispitaju brojna bolovanja, koja radnici te medijske kuće otvaraju i da se sada malo situacija u Komisijama promjenila.

Na dnevnom redu Savjeta RTCG danas će biti i sporazumni raskid ugovora sa sadašnjim generalnim direktorom Šundićem.

Savjet je prije nekoliko dana raspisao konkurs za izbor novog generalnog direktora.

Član Savjeta Žarko Mirković je istakao da ima utisak da su mnogi opterećeni pisanjem o RTCG-u, odnosno informativnim programom, koji je samo mali segment sistema.

I Mirković tvrdi da Javni servis ne širi mržnju, a da mnogi prenebregavaju činjenicu da imaju kvalitetan obrazovni, dječiji, kulturni i druge sadržaje.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković je pitala Šundića zašto je dozvolio da 300 radnika RTCG tuži tu kuću zbog smanjene obračunske vrijednosti koeficijenta.

Pravnica RTCG Sandra Vešović je pojasnila da je riječ o tužbi više od hiljadu radnika, a da je iznos bio preko milion eura, a zbog čega je bila potrebna saglasnost Savjeta.

Šundić je optužio predsjednicu jednog od Sindikata u RTCG Jadranku Drobnjak da je izbjegavala pozive na razgovor, a da je problem mogao biti riješen tako što bi uzeli kredit kod banke.

Bonus video: