Mural koji svjedoči o životu i borbi za solanu

"Nakon privatizacije, govorilo se da na solani hoće da grade zgrade. Zbog toga bi ovi flamingosi u daljini, odletjeli ali zahvaljujući svima koji su se borili za očuvanje solane, to se nije dogodilo. Zato ova tri velika flamingosa simbolizuju njihov povratak i ostanak na solani“, pojasnio je Ujkaši

5618 pregleda 158 reakcija 4 komentar(a)
Mural sa motivom flamigosa u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Mural sa motivom flamigosa u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Mural sa motivom flamingosa, posvećen ulcinjskoj solani, od danas krasi jednu od centralnih gradskih fasada u Ulcinju, u blizini kružnog toka kod zgrade Opštine.

Kako su ranije naveli u Centru za zaštitu i proučavanje ptica, mural, koji je oslikao mještanin Agron Ujakši, njihov je poklon gradu u čast dvije godine od proglašenja solane Parkom prirode.

"Poklanjamo Ulcinjanima ovaj mural u znak zahvalnosti što su 15 godina bili uz nas u naporima da sačuvamo solanu“, kazala je projektni koordinator u CZIP-u Ksenija Medenica na konferenciji za novinare upriličenoj danas povodom dvogodišnjice proglašenja solane Parkom prirode.

Ona je podsjetila da još uvijek nijesu riješeni ključni problemi oko solane.

"Na probleme vlasništva i nepostojanja adekvatne upravljačke strukture upozorava i Evropska unija, jer bez njihovog rješenja, nema ni zatvranja poglavlja 27“, kazala je Medenica i pozvala nadležne da te probleme što prije riješe.

Govoreći o zaštiti solane i upravljanju, Zenepa Lika iz udruženja “Dr. Martin Šnajder-Jakobi”, kazala je da za Opštinu Ulcinj trenutno najvžanije da se po pitanju vlasništva izjasni Savjet za privatizaciju.

"Ovaj mural priča bitku, život i istorijat solane. Sve se to može vidjeti na njemu“, kazala je, osvrćući se na djelo Ujkašija.

mural Ulcinj
foto: Samir Adrović

Predsjednik Opštine Aleksandar Dabović kazao je da očekuje da će Vlada nastaviti valorizaciju solane i vratiti u pogon prozvodnju soli. On je najavio da će krajem ljeta biti izvjesnije stvari oko upravljanja solanom i poručio da će Opština Ulcinj u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima dati pun doprinos očuvanju solane.

Kazao je i da mural na fasadi zgrade na ulazu u grad, podsjeća na atraktivan resurs ne samo Ulcinja nego i cijele Crne Gore.

Ujkaši, koji je pobijedio na prošlogodišnjem konkursu CZIP-a za izradu vizuelnog rješenja, kazao je da je mural njegova svojevrsna priča o solani.

"Nakon privatizacije, govorilo se da na solani hoće da grade zgrade. Zbog toga bi ovi flamingosi u daljini, odletjeli ali zahvaljujući svima koji su se borili za očuvanje solane, to se nije dogodilo. Zato ova tri velika flamingosa simbolizuju njihov povratak i ostanak na solani“, pojasnio je Ujkaši.

Ujkaši, koji je i majstor karatea, iza sebe ima više od 100 oslikanih murala u Ulcinju, Baru, Budvi i Podgorici. Do sada, najveći mural je uradio na plaži Valdanos.

Bonus video: