Odabrano najbolje idejno rješenje za Trg golootočkih žrtava u Podgorici

Glavni grad će u narednom periodu pokrenuti postupak izrade glavnog projekta, kao i fazne izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta

10548 pregleda 20 komentar(a)
Izabrano najbolje idejno rješenje, Foto: PG Biro
Izabrano najbolje idejno rješenje, Foto: PG Biro

Odabirom najboljih radova završen je međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitetonsko rješenje Trga golootičkih žrtava. Na konkurs su pristigla 102 idejna rješenja, iz 32 države.

Žiri je nakon razmatranja pristiglih idejnih rješenja donio odluku da prvu nagradu dodijeli timu pod šifrom L6UABVMT. Pomenuti tim, kako je saopšteno iz Glavnog grada, čine Andrea Govi i Antonio La Marca iz Italije koji su trenutno angažovani u SuperSpatial birou u Milanu, te kao predavači na Politecnico di Milano, jednom od vodećih svjetskih obrazovnih institucija za arhitekte.

Žiri su činili - rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, Dean Lah ispred arhitektonskog biro-a ENOTA iz Slovenije, v.d glavnog državnog arhitekte Mirko Žižić, obrađivač novog detaljnog urbanističkog plana "Drač-Putnički terminal" u kome se nalazi lokacija konkursa Đorđije Kalezić, i glavni gradski arhitekta Filip Aleksić.

Stručni tim je, kako navode iz Glavnog grada, zaključio da se kvaliteti prvonagrađenog idejnog rješenja ogledaju u tretiranju trga kao otvorenog prostora sa uvođenjem novih sadržaja koji obuhvataju izložbeni paviljon, parkovsko zelenilo, komercijalne sadržaje, prostor za boravak posjetilaca. "Njegovi ključni kvaliteti su u susretljivost u odnosu na postojeće strukture, prilagodljivost u odnosu na različite pravce budućeg razvoja i nenametljivost koja ga izdvaja od mnogobrojnih prispjelih radova. U vizuelnom pogledu, elementi trga su geometrijski svedeni te mogu funkcionisati samostalno ili u vezi sa drugim elementima."

Druga nagrada dodijeljena je radu pod šifrom MDFBCC, a tim čine Martina D`Alessandro, Federica Bondi i Cecillia Carrioli, koji "daje veoma konkretan stav kada je riječ o rasporedu sadržaja kao što su prostorno definisanje trga, raspored saobraćaja i predlaže formiranje foruma kao zasebne cjeline".

Trg golootočkih žrtava
foto: PG Biro

Treće nagrađeno rješenje 3021DG, holandskih autora Jaka Korla i Hane Leban, koje predlaže pokrivanje trga strukturom koja "ostvaruje vizuelnu unifikaciju cjelokupnog trga u likovni odraz digitalnog prostora, stvarajući osjećaj savremenog artificijelnog prostora koji je karakterističan za velike putničke terminale."

Trg golootočkih žrtava
foto: PG Biro

Otkupom je nagrađen i rad autora iz Srbije, Dejana Miletića i Aleksandra Slaviković, zbog prikaza trga kao mjesta okupljanja, parka ili mjesta kretanja. Osim toga, otkupom je nagrađen i rad crnogorskih autora, Žakline Nježić i Mirka Popovića koji je nagrađen zbog jedinstvenog saobraćajnog rješenja i inovativnog arhitektonskog programa.

Na osnovu prvonagrađenog idejnog rješenja, Glavni grad će u narednom periodu pokrenuti postupak izrade glavnog projekta, kao i fazne izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta.

Bonus video: