Intenziviranje saradnje sa SAD u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama

Predstavnici Obalske straže SAD boravili u posjeti Crnoj Gori, u cilju provjere ispunjenosti uslova bezbjednosne zaštite brodova i luka

4706 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo
Foto: Ministarstvo

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Crna Gora intenziviraće saradnju u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama, uvažavajući obostrani interes, saopšteno je na sastanku ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića sa američkom ambasadorkom Džudi Rajzing Rajnke i predstavnicima Obalske straže SAD-a.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija naveli su da su predstavnici Obalske straže SAD boravili u posjeti Crnoj Gori od ponedjeljka do danas, u cilju provjere ispunjenosti uslova bezbjednosne zaštite brodova i luka (Međunarodnog kodeksa za bezbjednost brodova i luka ISPS Code).

„Tom prilikom obišli su Luku Bar, Port of Adria i Luku Kotor, i upoznali se sa procedurama praćenja smjernica međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva iz ove oblasti“, navodi se u saopštenju.

Na današnjem sastanku se, kako se dodaje, razgovaralo o trenutnom stanju u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama Crne Gore kao i načinima za njeno unapređenje.

„Iskazana su očekivanja da će se saradnja u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama dalje razvijati. Naglašeno je opredjeljenje za intenziviranje saradnje u ovoj oblasti uvažavajući obostrani interes i predložena razmjena iskustva u cilju jačanja bezbjednosnih kapaciteta u našim lukama“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da predstavnici američke Obalske straže u sklopu američko-crnogorskog Međunarodnog programa bezbjednosti, svake godine borave u posjeti Crnoj Gori, kako bi imali uvid u poštovanje bezbjedonosnih standarda predviđenih kroz ISPS Code.

„ISPS Code je u nacionalno zakonodavstvo implementiran kroz Zakon o bezbjednosnoj zaštiti brodova i luka, kojim se uređuje način bezbjednosne zaštite brodova i luka za pristajanje i sidrenje brodova, postupci u slučaju događaja kojim se ugrožava ili se može ugroziti bezbjednost broda i luke i druga pitanja od značaja za bezbjednosnu zaštitu brodova i luka“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: