"Adriatic properties" neće da radi, ali su tražili da grade parking

Iz resornog ministarstva je na zahtjev Statisove firme odgovoreno da je dopis proslijeđen na odlučivanje Javnom preduzeću “Morsko dobro”, jer se privremeni objekat - parking nalazi u zoni morskog dobra pa je za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova nadležno ovo državno preduzeće

14620 pregleda 15 komentar(a)
Vila Miločer, Foto: Vuk Lajović
Vila Miločer, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Adriatic properties“ biznismena Petrosa Statisa zatražila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da joj izda urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za gradnju privremenog objekta - parkinga preko puta grad-hotela “Sveti Stefan“.

Iako hotelski kompleks Sveti Stefan-Miločer još nije otvoren, a ne zna se ni da li će ovoga ljeta elitno ljetovalište raditi, “Adriatic properties“ se u zahtjevu, u koji su “Vijesti“ imale uvid, pozvao da je katastarska parcela za čije uređenje traži dozvolu Programom privremenih objekata za Opštinu Budva označena za tu namjenu, kao privremeni objekat parking.

Pojašnjava se da je Programom na ovoj lokaciji predviđeno privremeno parkiralište površine 1.000 kvadrata kao asfaltirana, parterno uređena površina.

Iz resornog ministarstva je na zahtjev Statisove firme odgovoreno da je dopis proslijeđen na odlučivanje Javnom preduzeću “Morsko dobro”, jer se privremeni objekat - parking nalazi u zoni morskog dobra pa je za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova nadležno ovo državno preduzeće.

“Uredbom o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova iz nadležnosti Ministarstva iz člana 116 stav 6 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata povjeravaju se javnom preduzeću. Kako je predmet zahtjeva objekat privremenog karaktera koji se nalazi u zoni morskog dobra, to smo vaš zahtjev proslijedili Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom na dalju nadležnosti i postupanje“, navodi se u odgovoru vladinog restora na zahtjev “Adriatic propertiesa”.

Najnoviji zahtjev upućen je u vrijeme dok Statisova firma još nije odlučila da će ove godine otvarati hotele, nakon što je iz te kompanije stiglo obavještenje da je hotelski operator “Aman“ odbio da to ove godine učini, nezadovoljan jer im nije omogućeno da uparavljaju plažama, kao i do sada. Naime, mještani su porušili ogradu, koja je godinama unazad mimo odobrenja stajala ka Kraljičinoj plaži, te zahtijevali da im se dozvoli korišćenje, kako te tako i ostalih plaža u okviru hotelskog kompleksa. Kako “Aman” traži da njihovi gosti moraju imaju diskreciju i mir, to im je otvaranje hotela u ovom okolnostima nije prioritet.

Ipak, “Morsko dobro”, ali i mještani, što je predočeno na sastanku u Vladi, spremni su na dogovor, jer je svima cilj da hoteli rade, ali da zakupac mora promijeniti odnos kakav je do sada bio.

I dok su hoteli po katancem, plaže uveliko koriste građani, pa sada nakon više od decenije, turisti i svi oni koji to žele mogu se slobodno kupati na najljepšoj crnogorskoj plaži - Kraljičinoj plaži na kojoj je godinama unazad bio zabranjen pristup.

Kompanija “Adriatic properties“ višedecenijski je zakupac grad-hotela “Sveti Stefan“ i “Vile Miločer“, koji su u vlasništvu kompanije “Sveti Stefan hoteli“ AD, firme u većinskom vlasništvu Vlade. Osim u 42-godišnji zakup hotela, kompanija je dobila i zakup plaže.

I dok na Svetom Stefanu traže da im se omogući da urede parkiralište, dotle se kompanija Petrosa Statisa suprotstavila da se na drugom kraju na ulazu u Miločerski park iz pravca Pržna takođe napravi parkiralište. Naime, Opština Budva je krajem prošle godine donijela odluku da se ekspropriše oko dvije i po hiljade kvadrata zemlje, kako bi se napravio parking neophodan za mještane i turiste koji dolaze u Pržno. Kako je parcela dio kompleksa koji je dat u višedecenijsi zakup, to je “Adriatic poperties” stava da se ovakvim potezom krše ugovone obaveze o zakupu hotelskog kompleksa, te najavili da mogu pokrenuti arbitražni postupak.

I dok na Svetom Stefanu traže da im se omogući da urede parkiralište, dotle se kompanija Petrosa Statisa suprotstavila da se na drugom kraju na ulazu u Miločerski park iz pravca Pržna takođe napravi parkiralište. Naime, Opština Budva je krajem prošle godine donijela odluku da se ekspropriše oko dvije i po hiljade kvadrata zemlje, kako bi se napravio parking neophodan za mještane i turiste

Bonus video: