Posljedica privremenog finansiranja

Najteži pacijenti bez citostatika skoro mjesec dana

KC ostao bez tri lijeka, oboljeli od kancera čekaju hemoterapiju. Iz Montefarma kažu da dio ljekova očekuju danas

22641 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Pacijenti tvrde da citostatici fale skoro 30 dana, Foto: Shutterstock
Pacijenti tvrde da citostatici fale skoro 30 dana, Foto: Shutterstock

Zdravstveni sistem ostao je bez nekoliko vrsta citostatika, namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od kancera.

Iz zdravstvene ustanove “Montefarm”, koja je zadužena za snabdijevanje bolnica ljekovima, saopšteno je da dio citostatika očekuju danas.

“Usljed jednomjesečnog budžetskog finansiranja, Montefarm nije bio u mogućnosti da raspiše godišnji tender, što je neminovno uticalo na planiranje zaliha ljekova, a samim tim i citostatika”, naglasili su iz ove ustanove.

Nekoliko pacijenata saopštilo je “Vijestima” da pojedinih citostatika za hemoterapiju nema skoro 30 dana i da je lijek nemoguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

U Kliničkom centru (KC) nedostaje lijek fluorouracil, koji se koristi u terapiji uznapredovalog karcinoma dojke, želuca, kolona, pankreasa..., kao i docetaksel od 20 miligrama protiv raka dojke, pluća, prostate...

Iz “Montefarma” su pojasnili da isporuku ova dva citostatika očekuju danas, do kraja radnog vremena.

Pacijenti koji primaju hemoterapiju ostali su i bez lijeka irinotekan, namijenjen za liječenje kancera debelog crijeva ili rektuma.

U “Montefarmu” tvrde da su dobili manju količinu ovog citostatika, dok od ponuđača veću isporuku očekuju oko 1. jula.

Iz ove ustanove više puta tokom prethodnih mjeseci saopštili su da je usljed jednomjesečnog budžetskog finansiranja i nemogućnosti raspisivanja tendera došlo do smanjenja zaliha i deficita pojedinih ljekova.

“Nadamo se da će se situacija vrlo brzo stabilizovati, a građani u međuvremenu sem naših 55 apoteka imaju na raspolaganju i preko 190 privatnih apoteka koje su sklopile ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, u kojima se takođe mogu realizovati propisani recepti”, odgovorili su iz “Montefarma”. Međutim, situacija je lošija kada je riječ o snabdijevanju zdravstvenih ustanova, s obzirom na to da ampulirane ljekove za njih nabavlja Montefarm.

“Naročito je teško obezbijediti terapije za takozvana rijetka oboljenja, gdje kutija jednog lijeka košta i do nekoliko hiljada eura”, odgovorili su iz “Montefarma”.

Iz Ministarstva zdravlja početkom ovog mjeseca saopštili su da bi dalje odlaganje usvajanja državnog budžeta za 2021. godinu otežalo dalju nabavku ljekova i medicinske opreme.

Iz tog resora kazali su da je zdravstveni sistem jedne države, pa i Crne Gore, osnova zdrave populacije kao najvažnijeg resursa društva što doprinosi sveukupnom socijalnom i ekonomskom razvoju, a da je kreiranje zdravstvenih politika i njihovo sprovođenje uslovljeno efikasnim i blagovremenim budžetiranjem.

“Budžet je važan jer on diktira kvalitet i sadržaj zdravstvenih usluga, garantuje stručno usavršavanje, na osnovu njega se planira unapređenje infrastrukture i određuje dinamika nabavke sofisticirane opreme i aparata”, saopštili su iz Ministarstva.

Zakon o budžetu za ovu godinu još nije objavljen u Službenom listu i stupio na snagu.

Potrošnja ljekova na globalnom nivou uvećana je i do nekoliko puta, ne samo antibiotika i protivupalnih terapija, već velikog broja medikamenata koji se koriste za liječenje koronavirusa i posljedica infekcije.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da su građani lani na ljekove potrošili više od 110 miliona eura, od kojih je oko 81 odsto pokriveno iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema izvještaju crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) potrošnja ljekova u 2020. godini, koju je obilježila epidemija koronavirusa, porasla je za više od devet miliona eura u odnosu na prethodnu, 2019.

Nestašica reagenasa, ne zna se kad će isporuka

Građani širom zemlje ne mogu da urade ni analizu hormona štitne žlijezde, jer nedostaju potrebni reagensi. Mnogi su prinuđeni da ovu analizu rade kod privatnika, za šta moraju da izdvoje između 10 i 15 eura.

U javnom zdravstvenom sistemu nemoguće je uraditi i mjerenje vitamina D, što u privatnim laboratorijama košta oko 25 eura.

Iz Kliničkog centra juče, koji raspisuje ovu vrstu tendera, nisu odgovorili “Vijestima” zbog čega fale reagensi i kada se očekuje isporuka.

Preporučujemo za Vas