Formiranje snaga za brzo reagovanje

Prepoznata potreba za ulaganje u kapacitete mornarice koji će se realizovati u skladu sa dugoročnim planom razvoja, nacionalnim i savezničkim potrebama. U vezi sa tim, kako prenosi MO, u toku je realizacija donacije četiri patrolna čamca za brzo reagovanje od strane SAD

12912 pregleda 12 komentar(a)
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane Olivera Injac rekla je da će biti nastavljena modernizacija Vojske Crne Gore, navodeći da je prepoznata potreba za ulaganje u kapacitete mornarice.

‘’Ona će ići u tri pravca i to kroz realizaciju modernizacije plovnih sredstava, nadzora mora i upravljanja akvatorijom, kao i kroz modernizaciju infrastrukture’’, rekla je ona za Radio Crne Gore, prenosi MO.

Ministarka je naglasila da je prepoznata potreba za ulaganje u kapacitete mornarice koji će se realizovati u skladu sa dugoročnim planom razvoja, nacionalnim i savezničkim potrebama. U vezi sa tim, kako prenosi MO, u toku je realizacija donacije četiri patrolna čamca za brzo reagovanje od strane SAD.

’Sa tom donacijom mornarica će biti osposobljena za formiranje snaga za brzo reagovanje na moru, koji će biti u dežurnom režimu 24 sata neprekidno.’’

Injac je rekla i da je podizanje nivoa svijesti građana i podrške za članstvo u NATO-u jedan od prioriteta: “Zato što je važno da se kontinuirano, pravovremeno, tačno informiše o aktivnostima Crne Gore kao NATO članice. Na taj način mi ostajemo posvećeni vrijednostima Alijanse, čuvamo i izgrađujemo tu otpornost našeg društva na različite oblike dezinformisanja i pokušaja plasiranja netačnih informacija. Tako čuvamo naš sistem odbrane, a svakako i interese Alijanse’’.

Ona je podsjetila da je značajno modernizovano i Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, ali i kopnene snage.

’Posebno bih istakla formiranje Vazduhoplovnog operativnog centra i nabavku 3D radara za razvoj nacionalnih kapaciteta nadzora vazdušnog prostora”, kazala je.

Injac je istakla dobrosusjedsku saradnju za koju kaže da je imperativ na zapadnom Balkanu: ‘’Crna Gora aktivno promoviše demokratske vrijednosti i NATO politiku otvorenih vrata. Imamo odličnu i otvorenu saradnju sa svim susjedima. Spremni smo da podržimo članstvo naših susjeda u NATO kao bezalternativni model za regionalnu stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana.’’

Bonus video: