Na Specijalnoj olimpijadi u Nikšiću učestvovalo 35 takmičara

Takmičenje, na kome su se učesnici nadmetali u četiri discipline, trčanje na 100 i 200 metara, brzi hod na 25 metara i bacanje kugle, podijeljene u više divizija, organizovali su Crnogorski savez Specijalne olimpijade i Sportski klub Specijalne olimpijade Nikšić

5023 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Šesnaestogodišnji Aleksandar Mrvaljević iz Nikšića godinama učestvuje na specijalnoj olimpijadi, prvenstvu Crne Gore u atletici, i osvaja medalje. Tako je bilo i ovoga puta.

„Takmičio sam se u disciplinama trčanje na 50 metara i bacanje kugle i dobio sam dvije zlatne medalje. Bila je jaka konkurencija, lijepo druženje, svi su bili dobri i baš mi prija ovo takmičenje“, kazao je Aleksandar.

Aleksandar Mrvaljević
Aleksandar Mrvaljevićfoto: Svetlana Mandić

I njegovoj majci Dijani prija Aleksandrovo učešće na Specijalnoj olimpijadi.

„Za njega je ovo veliki pomak i puno mu znači. Prvo zbog druženja sa vršnjacima i ostalim sportistima, ali i zbog podrške koju dobija dok trenira. Prezadovoljna sam organizacijom i drago mi je što ovako nešto postoji. Ponosna sam na sina i na medalje koje je osvojio“, kazala je Dijana.

Aleksandar sa majkom Dijanom
Aleksandar sa majkom Dijanomfoto: Svetlana Mandić

Na Specijalnoj olimpijadi, prvenstvu Crne Gore u atletici, koja je održana na stadionu „Sutjeske“ u Nikšiću, učestvovalo je 35 sportista iz Podgorice, Nikšića, Berana, Petnjice, Pljevalja, Rožaja i Bara. Takmičenje, na kome su se učesnici nadmetali u četiri discipline, trčanje na 100 i 200 metara, brzi hod na 25 metara i bacanje kugle, podijeljene u više divizija, organizovali su Crnogorski savez Specijalne olimpijade i Sportski klub (SK) Specijalne olimpijade Nikšić.

Specijalna olimpijada
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Crnogorskog saveza Specijalne olimpijade, Aleksandar Vuksanović, kazao je da je riječ o disciplinama koje su na programu Svjetskih ljetnjih igara po čijim pravilima, kao krovne institucije, radi i taj savez, kao i da su učesnici pokazali rezultate koji prelaze granice nacionalnog takmičenja.

„Interesovanje za sport je izuzetno veliko, što pokazuje podatak da je na prvenstvu, posredstvom klubova, uključeno deset novih takmičara. Brojimo više od 500 sportista, a imamo i brojne partnere, s obzirom da naš program uključuje i inkluzivni sport gdje zajedno mogu da se takmiče sportisti i partneri. Riječ je o sertifikovanom programu i jedina smo organizacija koja ima sertifikovane i akreditovane programe kod Zavoda za školstvo“, rekao je Vuksanović.

Specijalna olimpijada
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, svakodnevno rade na omasovljenju i uključivanju što većeg broja sportista, što je i moto Specijalne olimpijade Crne Gore, a nada se da će taj trend biti nastavljen i ubuduće, uz podršku države i donatora.

Na Specijalnoj olimpijadi mogu da učestvuju djeca, mladi i odrasli sa teškoćama u intelektualnom razvoju od osam godina pa naviše.

Predsjednik SK Specijalna olimpijada Nikšić, Radovan Dragnić, kazao je da se grad pokazao kao odličan domaćin prvenstva, a da je zadovoljstvo organizatora tim veće što su svi učesnici uspješno odradili sve sportske aktivnosti i što niko nije imao bilo kakvu povredu.

„Pomoć u organizaciji imali smo od Elektroprivrede Crne Gore koja je većim dijelom sponzorisala ovo takmičenje, Crvenog krsta, volontera, uprave stadiona 'Sutjeske' i svih prijatelja Kluba koji pomažu naše aktivnosti“, kazao je Dragnić.

Bonus video: