Morsko dobro: Nema mobinga, problem su koeficijenti

Morsko dobro odbacilo optužbe o pritisku na ranije zaposlene radnike i političkom zapošljavanju

18854 pregleda 14 komentar(a)
U Ulcinju 57 odsto teritorije kojom gazduje Morsko dobro, Foto: Vijesti
U Ulcinju 57 odsto teritorije kojom gazduje Morsko dobro, Foto: Vijesti

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom nema mobinga prema ranije zaposlenim radnicima niti zapošljavanja na političkim osnovama.

To se navodi u odgovoru JP na pitanje “Vijesti” da li je tačno, kako tvrde pojedini zaposleni, da novi menadžment vrši pritisak na neke radnike da zaključe rješenja o radu na tri mjeseca, iako imaju stalni radni odnos.

Jedan od zaposlenih u JP, čije ime je poznato redakciji, požalio se “Vijestima” da nova rukovodna struktura na njega i još neke njegove stalno zaposlene kolege, vrši pritisak da dobrovoljno zaključe ugovor na tri mjeseca.

“Vjerujemo da to rade da bi nam kasnije dali otkaze i na naša mjesta postavili svoje ljude“, kazao je on.

Prema saznanjima “Vijesti”, odmah po ustoličenju, menadžment je smijenio gotovo sve ranije rukovodioce službi - neki od njih su preraspoređeni na druge funkcije, drugi su uzeli otpremnine i podnijeli zahtjeve za prijevremene penzije...

Nešto ranije, Morsko dobro za mobing, optužio je i budvanski odbor DPS kao i još neki radnici.

“Kao činjenicu da se radi o neistinitim tvrdnjama, ukazuje i to da je novi menadžment uputio predlog nove sistematizacije predstavnicima sindikata kojim je jasno precizirana optimizacija i reorganizacija radnih mjesta u skladu sa zakonskom regulativom“, piše u odgovoru JP.

Dodaje se da je proslijeđen i predlog o novom Kolektivnom ugovoru kojim bi se smanjio keficijent.

“Time bi se tekuća potrošnja za narednu godinu, umanjila za 40 odsto. Iz toga proizilazi da su zapravo svi neosnovani napadi, proizašli iz činjenice da će se visoki koeficijenti umanjiti i da će se racionalnije trošiti sredstva u narednom periodu“, tvrde u JP. U periodu od marta, novi menadžment ukinuo je dva radna mjesta i zaključio deset sporazuma o prestanku radnog odnosa, od kojih su dva bez obaveze isplate otpremnine.

“Pa u skladu sa tim, za dva zaposlena kojima su ukinuta radna mjesta i osam zaposlenih koji su zaključili sporazumni prestanak radnog odnosa, podijeljene su otpremnine koje su usklađene sa Kolektivnim ugovorom o radu“, navodi se odgovoru.

U istom periodu, donijeta je jedna odluka o otkazu ugovora zbog nezadovoljavajućeg probnog rada. Po osnovu javnog oglasa, u radni odnos je primljen jedan zaposleni, a na ugovor o dopunskom radu angažovana su dva lica.

“Što se tiče novozaposlenih, angažovan je određen broj ljudi, a najviše u službi kontrole radi bolje i kvalitetnije pripreme turističke sezone“, tvrde u JP.

Navode da su na osnovu prestanka radnog odnosa zbog odlaska u penziju za četiri zaposlena, isplaćene otpremnine u neto iznosu od 90.119, 41 eura. S.A.

Upravni odbor bez Ulcinjana, Hodžić se još nada

U Upravnom odboru JP za sada nema nijednog Ulcinjanina, iako se od ukupne teritorije kojom gazduje Morsko dobro, čak 57 odsto nalazi na području najjužnije opštine. Do dolaska novog menadžmenta, predsjednik UO JP bio je Džaudet Cakuli, istaknuti funkcioner Force.

Do sada nijesu uslišene brojne molbe vodećeg ulcinjskog ekologa Dželala Hodžića da bude član UO i da ako treba, taj posao obavlja i volonterski.

“Pisao sam svima, ali ni od koga nijesam dobio odgovor“, kaže Hodžić.

U međuvremenu, JP u najjužnijoj opštini otvorilo je novo radno mjesto- koordinator za Bar i Ulcinj što je u rangu zamjenika direktora. Tu funkciju obavlja visoki funkcioner URA iz Ulcinja Omer Bajraktari.

Bonus video: