Barski Dom zdravlja dobio vozilo za uzorkovanje hrane, vode i briseva

Predviđen niz aktivnosti u sklopu programa koji bi trebalo da doprinese formiranju zdravih navika u ishrani od najranijeg djetinjstva

4546 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Bar dobio je službeno vozilo za uzorkovanje hrane, vode i briseva koje je namjenjeno za ispitivanje kvaliteta, zdravstvene bezbjednosti hrane obroka u vrtićima.

Projektom “Healthy eathing preschools children“ – HEPSC (Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta) koji bi trebalo da doprinese formiranju zdravih navika u ishrani od najranijeg djetinjstva, predviđeno je niz aktivnosti. Implementacija projekta traje osam mjeseci, a planirano je da budu obuhvaćeni svi registrovani vrtići - državni i privatni u Baru. U završnoj fazi je rekonstrukcija prostora u Domu zdravlja Bar u kome će raditi Savjetovalište za pravilnu ishranu djece predškolskog uzrasta, njihovih roditelja i svih članova porodica. Savjetovalište će početi sa radom od septembra. Najavljena je i laboratorijska oprema zahvaljući kojoj će se proširiti obim pregleda uzoraka hrane u vrtićima.

"Sve navedeno se realizuje u okviru projekta “Healthy eathing preschools children“ – HEPSC (Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta) u organizaciji JZU Dom zdravlja Bar, kao vodećeg projekt partnera. U projektu, koji za cilj ima unapređenje kvaliteta ishrane i bezbjednosti hrane najmlađih, učestvuju i partneri iz zemalja okruženja, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Dom zdravlja Bar je lider partner u projektu prekogranične saradnje, kazala je menadžer projekta, docent dr Snežana Barjaktarović Labović, specijalizantkinja higijene i uža specijalizantkinja dijetoterapije, koja je i koordinatorka Odsjeka za higijenu i zdravstvenu ekologiju u Domu zdravlja.

Na pres konferenciji koja je danas organizovana u Domu zdravlja Bar prisustvovale su direktorica vrtića “Vukosava Ivanović Mašanović” Tanja Bardić, vlasnica vrtića “Mala bajka” Rujka Jelenić i ispred vrtića “Svetionik” Snežana Andrović.

Dr Barjaktarović Labović posebno se zahvalila konsultantkinji Violeti Srzentić koja je pomogla u pisanju projekta.

Implementacija projekta zvanično je počela oktobra 2020.godine. Prema planu projekat treba da traje 24 mjeseca.

"Takođe, projekat podrazumjeva brojne edukativne radionice koje su namjenjene djeci, njihovim roditeljima, vaspitačima. Posebno nam je značajna grupa osoba koje rade u kuhinjama sa hranom. Potrudili smo se da napravimo i obuku među zdravstvenim radnicima tako da ćemo imati edukacije, za medicinske sestre, preko patronažnih sestrama promovisaćemo dojenje, na taj način da podstaknemo dobro zdravlje najmlađih. Izradićemo edukativni material, veći dio je namjenjen djeci kroz bojanke, piramide ishrane adaptirane za njihov uzrast, vodiči koji će koristiti roditeljima i zaposlenim u vrtićima, da se pokaže veza između hrane i zdravlja da djelujemo preventivno, kazala je dr Barjaktarović Labović.

Barjaktarović-Labović
Barjaktarović-Labovićfoto: Privatna arhiva

Ona je istakla da ako hoćemo da unaprijedimo zdravlje našeg stanovništva, treba da napravimo jedan skining i krenemo sa najmlađima.

"U sklopu programa koji bi trebalo da doprinese formiranju zdravih navika u ishrani od najranijeg djetinjstva, predviđen je niz aktivnosti. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, to su dvije preventivne mjere i aktivnosti koje svako od nas treba da sprovodi. Činjenica je da imamo nedostatak ljudi koji se na stručan i ozbiljan način bave ishranom, o čemu država treba posebno da misli, da omasovi struku, kaže Barjaktarović Labović.

Prema riječima doktorke, u vrtića je napravljen pomak u izradi jelovnika. Izbačene su friteze, uvedena integralna brašna, zdrave cijele žitarice… Doktorka ističe da do sada nije bilo redovnog nadzora što će se implemetacijom projekta promjeniti.

"Naš zadatak je da vidimo da li u obrocima za djecu ima dovoljno nutrijenata koje nalažu preporuke. Zdrava ishrane kod predškolske djece, je presudan faktor u formiranju zdravih navika i uopšte preduslov za dobro zdravlje i odraslog čovjeka, rekla je ona.

Dom zdravlja Bar, koji jedini u Crnoj Gori, uz Institut za javno zdravlje, posjeduje sertifikat i Sanitarnu laboratoriju za uzorkovanje hrane, učesnik je projekta prekogranične saradnje koji finansira EU.

Ukupna vrijednost projekta je preko 500.000 eura, a Dom zdravlja Bar za ovaj projekat dobija oko 200.000 eura iz evropskog fonda. Učešće ove zdravstvene institucije je 15 odsto.

Nakon realizacije projekta, koja podrazumijeva niz aktivnosti, kao poseban benefit, barskom Domu zdravlja ostaće opremljeno Savjetovalište za pravilnu ishranu, sa najsavremenijom opremom i laboratorijskim instrumentima.

Direktorica vrtića Vukosava Ivanović Mašanović kazala je da ta ustanova ima konstantnu saradnju sa Domom zdravlja Bar.

"Veoma je bitno što je projekat našao podršku i što će biti realizovan u Baru. Našu ustanovu pohađa oko 1.500 mališana. Moramo imati konstantnu saradnju naših nutricionista sa Domom zdravlja", kazala je Bardić.

Bonus video: