PREVOŽENO 14 PASA SA LAŽNIM PASOŠIMA

Hrvati spriječili krijumčarenje životinja iz Crne Gore

Preko crnogorskih graničnih prelaza sa Hrvatskom prethodnih dana nije zabilježeno da je neko od putnika prevezao pse...
263 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2017. 07:05h

Na graničnom prelazu Karasovići u Hrvatskoj spriječeno je krijumčarenje 14 rasnih pasa iz Crne Gore, piše Slobodna Dalmacija, u današnjem broju.

Preko crnogorskih graničnih prelaza sa Hrvatskom na Debelom brijegu i Konfinu, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, prethodnih dana nije zabilježeno da je neko od putnika prevezao pse.

Radoje Žujović, rukovodilac azila za pse na Dizdarici u zaleđu Herceg Novog, kazao je da prethodnih dana niko nije doveo toliki broj pasa u njihovo prihvatilište.

"Juče smo u azilu zbrinuli samo jednog psa lutalicu, uhvaćenog na ulici u Herceg Novom“, kazao je Žujović.

Sve se odigralo, kako piše SD, 17. novembra oko četiri ujutro, kada su iz pravca Crne Gore zaustavljena dva vozila, BMW crnogorskih i “dačija logan” njemačkih registracija.

U crnogorskom vozilu su bili vozač i suvozačica, za koje je utvrđeno da nemaju veze sa događajem, iako je u njihovom vozilu zatečeno pet kaveza sa devet pasa. U “dačiji” su bila četiri kaveza sa pet pasa.

Automobilom je upravljala 30-godišnja njemačka državljanka, a na mjestu suvozačice bila je njena 26-godišnja zemljakinja.

Njemice su izjavile da su psi njihovi, zbog čega su Crnogorci pušteni, iako je pomalo nevjerovatno da ih policajci i carinici nijesu povezali sa švercom zbog boksova u automobilu, piše SD.

Prva policijska i carinska kontrola pokazali su da su psi raznih rasa.

Njemice se terete za krivična djela izbjegavanje carinskog nadzora i falsifikovanje službenih isprava, odnosno falsifikovanje 14 psećih pasoša.

Za to je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Slobodna Dalmacija saznaje da su Njemice falsifikovale pseće pasoše zbog toga što je Crna Gora navodno jedina država u regionu iz koje je zabranjen uvoz pasa zbog opasnosti od bjesnila.

Krajnje odredište pasa nije poznato, ali nije isključeno da su životinje kroz Hrvatsku samo trebale proći na putu prema Italiji i Austriji.

Njemice su zadržane u pritvoru, a psi su, kako pišu, zbrinuti i vraćeni u Crnu Goru.

SD piše da se šverc pasa smatra unosnim poslom, te da već postoje dvije rute za prevoz kućnih ljubimaca sa pedigreom, prva preko Crne Gore, a druga preko Albanije.

"Ovdje bi se moglo raditi o ukradenim psima, jer se svi psi sa pedigreom redovno prodaju po oglasima. Vjerovatno je po srijedi mafija, koja se bavi preprodajom životinja”, rekao je međunarodni kinološki sudija iz Splita Ante Udovičić.

On je dodao da bjesnilo kao prepreka uvozu pasa ne stoji, jer posljednjih šest godina nije bilo slučajeva zaraze.

SD piše da se, prema ranijim istraživanjima, u Hrvatskoj godišnje proda više od 12.000 pasa odgajanih za vlastite potrebe, a da na tržiste izađe samo 95 pasa koji se uzgajaju za prodaju, što je nerealna brojka.

Galerija

Preporučujemo za Vas