Gradnja puteva kasni i godinu i po

Osim njega, kasni se i sa završetkom radova na rekonstrukciji puta Pljevlja-Metaljka, kao i puta prema Čajniču

7728 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Radovi na izgradnji puta Pljevlja-Bijelo Polje, dionice od Vrulje do Mijakovića, biće završena do kraja godine, godinu i po kasnije nego što je to bilo planirano. Osim nje, kasni se i sa završetkom radova na rekonstrukciji puta Pljevlja-Metaljka, dionica od Dajevića Hana do Boljanića, kao i puta prema Čajniču.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, “Vijestima” su kazali da radovi kasne zbog pandemije Covid 19, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, neizmještenih elektroinstalacija”.

“Zbog toga je rok završetka radova produžen do 30. 12. 2021. godine”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva kapitalnih investicija na pitanje zbog čega radovi kasne i kada će biti završeni.

Direkcija za saobraćaj potpisala je 2019. ugovor sa firmom Tehnoput-MNE o izgradnji puta Pljevlja-Bijelo Polje, dionice od sela Vrulje do Mijakovića u dužini od oko 7,5 kilometara.

Izgradnjom ove dionice značajno bi se poboljšala saobraćajna povezanost Pljevalja sa ostalim gradovima sjevera Crne Gore. Ranije je rekonstruisana i dionica puta od Slijepač mosta do Vrulje.

Tehnoput je ponudio cijenu od 8,69 miliona eura, što je za oko dva i po miliona manje od procijenjene vrijednosti radova.

Prema ugovoru, izvođač radova je trebalo da završi za 365 dana, odnosno do 8. juna prošle godine.

“Izgradnja dionice puta Vrulja - Mijakovići počinje od raskrsnice sa regionalnim putem R-11 Slijepač most - Trlica, lokalitet ‘Vrulja’ do raskrsnice u Mijakovićima i uklapanje u magistralni put Pljevlja - Đurđevića Tara, ukupne dužine 7,5 kilometara. Projektom je predviđena izgradnja raskrsnice sa putevima za Slijepač most i Trlicu, kao i raskrsnice sa putevima za Đurđevića Taru i Pljevlja. U toku je izvođenje radova na trasi puta”, tvrde u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Iz Ministarstva kojim upravlja Mladen Bojanić kazali su da se kasni i sa završetkom radova na rekonstrukciji puta Pljevlja- Metaljka, dionica od Dajevića Hana do Boljanića zbog pandemija koronavirusa, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, neizmještenih elektroinstalacija i nedostataka u tehničkoj dokumentaciji.

“Rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja - Metaljka obuhvata dionicu od raskrsnica Dajevića Han do Boljanića prema BiH, ukupne dužine 19 kilometara. Projektom je predviđena i izgradnja raskrsnice sa putevima za Metaljku i Čemerno. U toku je izvođenje radovi na trasi. Rok završetka radova je 31. 8. 2021. godine”, saopštili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Uprava za saobraćaj 7. maja 2019. potpisala je ugovor sa preduzećem “Crnagoraput” o rekonstrukciji dionice puta Pljevlja - Krće u dužini od oko 19 kilometara, a vrijednost radova je oko 12,1 milion eura.

Put prema Čajniču je jedan od najgorih u državi i odavno ga je trebalo rekonstruisati, zbog velikog broja krivina, rupa i ulegnuća na asfaltu. Ovim putem svakodnevno prolazi veliki broj vozila i putnika koji putuju u neki od gradova u BiH, a među njima je i veliki broj studenata koji se školuju u Sarajevu ili drugim gradovima u BiH.

Nakon završetka rekonstrukcije sadašnja dionica puta do Krća biće kraća za oko 2,4 kilometra jer je trase puta izmijenjena na mjestima sa puno krivina.

Rekonstrukcija ove dionice puta prema ugovoru treblo je da traje godinu i po i da se završi do kraja 2020.

Do granice do kraja godine

U Ministarstvu očekuju da će radovi na rekonstrukciji magistralnog puta od Pljevalja do graničnog prelaza Ranče u dužini od 12,6 kilometara biti završeni do kraja godine.

“Projektom je definisano da se zamijeni kompletna kolovozna konstrukcija na dionici, što uključuje i uklanjanje kompletnog aslfalta. Trenutno je uklonjeno oko šest kilometara postojećeg asfalta i to na više lokacija, upravo u cilju relaksacije saobraćaja na dionici koja se rekonstruiše. Semaforska signalizacija je obavezna prilikom izvođenja radova pod saobraćajem, a intervali su podešeni na način da se omogući maksimalna protočnost saobraćaja na gradilištu”.

Tvrde da put kojim se trenutno otežano saobraća izvođač radova redovno kvasi kako bi se smanjila prašina i njen uticaj na stanovništvo.

“Izvođač je u skladu sa dinamikom izvođenja radova započeo radove na izvođenju rigola kao prvog preduslova za izvođenje asfaltnog zastora. Započeti su radovi na dionici kod graničnog prelaza Jabuka, kako bi se što prije početna dionica u dužini od dva kilometra osposobila za uredan saobraćaj. Očekujemo da radovi budu završeni do kraja 2021. godine”, kazali su u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Bonus video: