Traže kupca za vilu Đorđine Marović

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

33657 pregleda 278 reakcija 19 komentar(a)
Oduzeta vila Đorđine Marović, Foto: Vuk Lajović
Oduzeta vila Đorđine Marović, Foto: Vuk Lajović

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od supruge odbjeglog i po sopstvenom priznanju šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Resor Milojka Spajića Vladi je početkom juna dostavio prijedlog za davanje saglasnosti za prodaju te nepokretnosti:

“Stambeni prostor sa pripadajućim zemljištem evidentiranim u listu nepokretnosti broj 1511, KO Budva”, piše u dokumentima Vlade.

“Vijestima” je iz resora Spajića sredinom marta nezvanično rečeno da razmatraju sve mogućnosti, kao i da prodaja više miliona vrijedne četvoroetažne vile može biti jedno od rješenja.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

“Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nijesu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Krajem maja 2019. godine, država se zvanično uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik vile.

To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom.

Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Đorđina Marović je u oktobru 2015. godine, u jeku istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) pokrenute protiv njenog supruga i sina Miloša, prodala vilu tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Tokom finansijske istrage, koju je vodio tim na čijem je čelu Milivoje Katnić, utvrđeno je da Krstović nije isplatio novac za kupovinu, zbog čega se sumnja da je to bila samo predstava za javnost, koja je trebala da pomogne Marovićima da zadrže vrijednu imovinu i izbjegnu oduzimanje.

Viši sud oduzeo je vilu Krstoviću, prihvatajući dokaze specijalne tužiteljke - da je riječ o fiktivnoj prodaji, a da je Đorđina Marović izgradila vilu novcem koji su od kriminala stekli njen suprug i sin.

Sudije Apelacionog suda takvu odluku potvrdile su početkom marta 2019.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića, koji su tvrdili da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju atraktivne nekretnine.

“Sud je jasno i bez sumnje utvrdio da se radilo o fiktivnom pravnom poslu i da Krstović nije isplatio 1,5 miliona eura za kupovinu kuće, te da je prenos imovine bio fiktivan sa jednim logičnim ciljem da se spriječi njeno oduzimanje”, piše u presudi.

Đorđina Marović je 2012. godine za 300.000 eura kupila kuću od poznatog fudbalskog radnika, pokojnog Miljana Miljanića.

Nakon kupovine, porušila je kuću, a u avgustu iste godine podnijela Opštini Budva zahtjev za dobijanje građevinske dozvole.

Dozvolu je dobila i potom izgradila raskošnu vilu.

Prema katastarskoj evidenciji, vila raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, u prizemlju je stambeni od 219 kvadrat, na prvom spratu stan od 146 kvadata, a na drugom od 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 metar kvadratni.

Taman kada su radovi okončani, ljeta 2015. godine, SDT započinje brojne istrage zbog sumnje da je ekipa na čelu sa Marovićem oštetila Opštinu Budva za više desetina miliona eura.

Đorđina odlučuje da vilu proda u oktobru 2015. godine, sedam dana prije nego što je SDT naložilo hapšenje njenog sina Miloša.

Saglasnost na ugovor o kupoprodaji sporne vile dao je i Svetozar Marović.

U ugovoru koji je zaključen sa Krstovićem piše da je Marovićeva na ruke dobila 300.000 eura, dok je preostalih 1,2 miliona trebalo da joj bude isplaćeno do 6. novembra 2015. - na bankovni račun ili u kešu.

Krstović je kazao da je novac za kupovinu pozajmio od Boljevića.

Subotić je na suđenju rekao da je krajem avgusta ili početkom septembra 2015. godine svom dugodišnjem prijatelju Isatu Boljeviću pozajmio milion i po eura.

“Ja sam mu taj novac pozajmio jer mi je drug i prijatelj. Došao je kod mene u hotel na Svetom Stefanu u Crnoj Gori i tu sam mu predao novac. On me je prethodno pozvao mobilnim telefonom i tražio pozajmicu. Tada sam bio u Ženevi. Rekao sam da nije problem. Nakon nekoliko dana sam došao na Sveti Stefan i dao mu novac. To je moj zarađeni i ušteđeni novac od izdavanja nekretnina u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu“, rekao je na suđenju Subotić.

Novac su u Crnu Goru prenosili njegovi saradnici, nekad ih je navodno i po deset bilo.

Sud nije osporio vjerodostojnost ugovora kojim je Đorđina Marović kupila staru kuću od Miljanića, ali je bilo diskutabilno porijeklo novca kojim je isplatila dogovorenu cijenu.

Đorđina je tvrdila da joj je novac dao sin Miloš, koji je prethodno prodao zemlju u Krimovici.

Miloš Marović je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek, jer mu je dan ranije apsolutno zastarjela zatvorska kazna koju je izrekao podgorički Viši sud.

On je ostao “dužan” da izdrži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda.

Otac i sin su još u junu 2016. napustili Crnu Goru i otišli u Beograd gdje žive, iako su ih crnogorski organi zvanično potraživali zbog izdržavanja zatvorskih kazni - Miloša zbog 11 mjeseci robije, a Svetozara zbog četvorogodišnje kazne.

Miloš Marović je po nalogu SDT-a uhapšen 3. decembra 2015. godine zbog sumnje da je uključen u milionsku malverzaciju prodaje zemlje u industrijskoj zoni Jaza. Samo nekoliko dana prije isteka tridesetodnevnog boravka u Istražnom zatvoru u Spužu, sa tužiocima je zaključio sporazum o priznanju kirivice i napustio ćeliju.

Tada je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama u vezi sa prodajom 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio.

Odmah nakon preseljenja u Beograd, dobio je srpsko državljanstvo, a potom je podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi, ali nije boravio iza rešetaka.

Na dobošu i potkrovlje?

Država može da proda i potkrovlje od 193 kvadrata, u zgradi nadomak budvanske Autobuske stanice, oduzeto od Miloša Marovića nakon što je dokazano da je tu nekretninu stekao kriminalom. Apelacioni sud je 1. marta prošle godine potvrdio presudu Višeg suda i trajno oduzeo komforno potkrovlje.

Viši sud u Podgorici je početkom decembra 2019. od osuđenog Marovića trajno oduzeo stan za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva - da ga je sin šefa budvanske OKG stekao kriminalom.

Potkrovlje od 193 kvadrata dio je dupleksa od ukupno 400 kvadrata u kome su do kraja 2015. živjeli Miloševi roditelji.

Stan na petom spratu, površine 287 kvadrata koji je uknjižen na građevinsku firmu MF invest, u kojoj Miloš ima pet odsto osnivačkog kapitala, povezan je sa spornim potkrovljem od 193 kvadrata i čine jednu cjelinu.

Sveto bježi od zatvora već pet godina

Svetozar Marović već petu godinu u Srbiji slobodno živi i izbjegava zatvorsku kaznu koju je sam pristao da izdržava, priznajući da je organizovao kriminalnu grupu koja je ojadila budvansku kasu i džepove građana metropole turizma.

Tamošnje vlasti ne izručuju ga Crnoj Gori uprkos potpisanim sporazumima.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prije nekoliko dana saopštio je da ne zavisi od policije da li će Srbija izručiti Crnoj Gori bivšeg državnika, osuđenog zbog korupcije.

“Da li će Svetozar Marović biti izručen Crnoj Gori ili ne, zavisi od ishoda postupka koji se vodi pred nadležnim sudovima u Srbiji, a ne od policije”, poručio je Vulin, u pisanoj izjavi predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Mediji su nedavno objavili da više od pet mjeseci Ministarstvo pravde Srbije nije odgovorilo crnogorskim kolegama na ponovljeni zahtjev da izruče Marovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prije tri mjeseca da je pitanje izručenja Marovića komplikovano...