Pakao gradskog prevoza

Autobusi i kombi vozila saobraćaju i bez klima-uređaja po podgoričkom žaropeku, a na nekima od njih nije moguće ni prozor otvoriti...

12582 pregleda 178 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Nesnosne podgoričke vrućine još teže padaju građanima koji moraju da koriste gradski prevoz.

Na temperaturama od četrdesetak stepeni, u kombi vozilima i autobusima je nesnosno, mnogi od njih nemaju ni klima-uređaje, a na nekima nije moguće ni prozor otvoriti.

“Vrućine u autobusu su nesnosne, nekako istrpim jer vožnja mi traje petnaestak minuta. Pojedini autobusi imaju klimu, ali na ovim vrućinama ne pomaže”, kazala je Dragana Mitrović.

Ona je rekla da na većini autobusa ne mogu da se otvore prozori, pa vazduh u vozilo ulazi jedino kada se otvaraju vrata.

Kako je navela, u autobusima je malo prijatnije jer nije tako skučen prostor, za razliku od kombi vozila.

“Dodatni problem na ovim temperaturama što moramo masku da nosimo zbog koronavirusa. Ali, šta se mora, nije teško”, kazala je ona.

Na lini 54B, od Donje Gorice do Autobuske stanice, svakodnveno saobraćaju kombi vozila, konstruisana tako da nije moguće otvoriti prozor, kaže za “Vijesti” više građana koji svakodnevno, kako tvrde, preživljavaju pakao.

“Jedina cirkulacija vazduha je kada vozač djelimično otvori vrata gepeka, i tako vozi”, kazala je djevojka koja tvrdi da se svakodnevno vozi na toj liniji.

Podgoričanin, kardiovaskularni bolesnik, prije nekoliko dana se požalio “Vijestima” da je doživio šok prilikom vožnje autobusom.

“Toliko je vruće bilo da sam se bojao da li ću izdržati tu temperaturu. Smatram da je potrebno napisati obavještenje, upozorenje, da na ovim vrućinama nije zdravo za bolesnike poput mene da se voze gradskim autobusima”, naveo je on,

Istakao je da u autobusu nije bilo vazduha, da je teško disao, a da ni prozori nijesu mogli da se otvore.

Izvršni direktor preduzeća “BLT” Janko Bulatović kazao je da pojedini autobusi imaju klime.

“Klime redovno servisiramo. Gledamo po ovim vrućinama da ti autobusi sa klimama budu na ulicama, ali ne možemo pokriti svaku liniju. Čak i kada ima klima u autobusima kada su velike vrućine ne mogu da postignu da bude hladnije”, naveo je Bulatović.

On je rekao da je zabranjeno u toku vožnje držati otvorena vrata na autobusima i kombijima, a da svake godine tokom ljeta zbog nesnosnih vrućina ima žalbi građana.

Bonus video: