Prijestonica Cetinje: Do kraja godine završetak radova na sanaciji Ponora i Vrtijeljke

Prema riječima gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Aleksandra Bogdanovića, na Ponoru će se raditi predtretman koji podrazumijeva zaustavljanje otpada i pročišćavanje fekalija, a tim rješenjem u ponor će se slivati samo pročišćenja voda, dok će se fekalni otpad i mulj posebno tretirati i kao svaki drugi otpad, biće skladišteni na deponiji
2 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 21.11.2017. 15:53h

Radovi na rješavanju dva višedecenijska ekološka problema u crnogorskoj prijestonici – sanacija Ponora i nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka su u toku, a završetak radova planiran je do kraja godine, saopšteno je danas iz Prijestonice Cetinje.

Prema riječima gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Aleksandra Bogdanovića, na Ponoru će se raditi predtretman koji podrazumijeva zaustavljanje otpada i pročišćavanje fekalija, a tim rješenjem u ponor će se slivati samo pročišćenja voda, dok će se fekalni otpad i mulj posebno tretirati i kao svaki drugi otpad, biće skladišteni na deponiji.

"Ovim rješenjem, ponor se čisti, povećava se njegova protočnost i rješavaju problemi neprijatnih mirisa koji su godinama opterećivali mještane Podgranice i Donjeg Polja, a takođe i plavljenja usled pojačanih atmosferskih padavina", kazao je Bogdanović.

Realizacija ove faze projekta, prema njegovim riječima, preduslov je za izgradnju hidrotehničkog tunela koji je u projekcijama gradske uprave u bliskoj budućnosti, a nakon toga, kao krajnja faza izgradnja kolektora za tretman otpadnih voda.

"Prilikom pripreme projekta imali smo intenzivnu saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, kao i sa mještanima sa ovog područja koji su dali jako konstruktivne predloge i time dali veliki doprinos prilikom samog pristupa njegovoj realizaciji", kazao je Bogdanović i naglasio da su u proteklom periodu realizovali višemilionske investicije rekonstrukcije gradskih ulica, u kojima su kompletno razdvojene fekalna i atmosferska kanalizacija i izgrađena nedostajuća kanalizaciona mreža na području čitavog grada, što je i bio preduslov da se uđe u realizaciju sanacije Ponora.

U saopštenju se navodi da je ukupna vrijednost radova na sanaciji Ponora joko 600 hiljada eura, dok su radovi na sanaciji nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka vrijedni gotovo dva miliona eura, a sredstva su obezbijeđena od međunarodnih donacija.

"Do sada je završeno preko 80 odsto radova na sanaciji odlagališta – između ostalog: čišćenje terena, izgrađeni su pristupni putevi, preoblikovano tijelo odlagališta premještanjem i zbijanjem otpada, ugrađen je pokrivni sloj, kao i sistem za sakupljanje i odvod atmosferskih voda, a ugrađuje se i sistem za sakupljnje i preradu gasa. Projektom je planirano praćenje stanja kvaliteta zemlje, vode, vazduha, prije, u toku i nakon realizacije projekta", pojasnio je Bogdanović.

Kako je saopštio, Prijestonica Cetinje sprovodi poseban set mjera u pravcu kreiranja politika održivog razvoja i zaštite životne sredine, pa je sanacija "Vrtijeljke" prepoznata u njenim ključnim dokumentima - počevši od planova strateškog razvoja, prostorno urbanističkog plana grada, sve do Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom.

Bonus video: