Kašćelan pozvao Ministarstvo zdravlja da preispita odluku o smjeni Radojičić

"Vjerujemo da kao dugogodišnja ljekarka znate koliko je teško raditi u lokalnim zajednicama koje su bliske i povezane, i koliko treba napora da se u sopstvenoj sredini izborite za status i poštovanje, kao što je to učinila dr Sonja Radojičić, nesebično pomažući svima kojima je pomoć potrebna"

7158 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašećelan uputio je pismo ministarski zdravlja Jeleni Borovinić Bojović u kojem je zatražio da preispita odluku o smjeni menadžmenta Opšte bolnice "Danilo I" na Cetinju, koji predvodi Sonja Radojičić.

Kašćelan u pismu navodi da je informacija o smjeni Radojičić zabrinula i uznemirila lokalnu zajednicu i upravu grada, dodajući da je direktorica bolnice izuzetan menadžer i ljekar koji je posvećen svojim pacijentima.

"Ne ulazeći u meritum odluke resora kojim rukovodite, kao ni u to da li je odluka finalna, osjećam potrebu kao gradonačelnik i kao neko ko blisko sarađuje sa aktuelnim menadžmentom bolnice, da Vas pozovem da još jednom razmotrite odluku o smjeni", napisao je Kašćelan.

On je u pismu naveo da je Radojičić od kraja februara 2020. godine članica Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, odnosno Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, gdje je dala nemjerljiv doprinos, pogotovo u prvom talasu epidemije, da grad adekvatno odgovori na ovaj veliki izazov.

"Podsjećamo da u prvom talasu pandemije na Cetinju nije bilo inficiranih, te da je bolnica pohvaljena od Kriznog medicinskog štaba za kvalitetan rad. U drugom talasu, a posebno nakon proglašenja za kovid bolnicu, uprava i ustanova pokazali su se na djelu, dajući sve od sebe da se spasu životi ne samo građana i građanki Cetinja, nego i cijelog primorja“, rekao je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava sa zadovoljstvom je prihvatila razmišljanje Radojičić da bi trebalo obezbijediti stalni epidemiološki tim koji bi građanima bio na raspolaganju 24/7.

"S tim u vezi, Prijestonica je finansirala angažman epidemiološkog tima kojim je rukovodila epidemiološkinja Milena Popović Samardžić".

Kašćelan kaže da je Radojičić tokom pandemije koronavirusa obezbijedila brojne donacije u novcu i opremi iz zemlje i inostranstva kako bi bolnica u novim okolnostima nesmetano funkcionisala.

"I u periodu prije pandemije dr Radojičić pokazala je izuzetnu posvećenost najstarijoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori i unapređenju rada i zdravstvenih usluga, obezbjeđujući brojne i vrijedne donacije. Samo je iz saradnje sa Rotari klubom Budva obezbijeđena medicinska oprema vrijedna oko 155 hiljada eura za Ginekološko-akušersko odjeljenje, Dječije odjeljenje i Operacioni blok. Dodatno, u prethodne četiri godine u rekonstrukciju, adaptaciju bolnice, investiciono održavanje i nabavku opreme uloženo je oko 1,5 miliona eura“, naveo je on.

Kašćelan je istakao da je u brojnim ovim aktivnostima Prijestonica Cetinje bila pouzdan partner i dobra preporuka za realizaciju, ostvarivanje kontakata i saradnje.

"Poznato Vam je da smo zajedno – bolnica, Prijestonica i resor kojim rukovodite, započeli aktivnosti na projektu valorizacije objekta stare Dječje bolnice, ali i stare bolnice „Danilo I“, te da je u svakome momentu realizacije ovih kapitalnih projekata uloga dr Radojičić bila primjerena i adekvatna“, rekao je on.

Kašćelan je u pismu posebno istakao da Radojičić nije zanemarila poziv ljekara zbog pozicije direktorice.

"Odgovorna, profesionalna, uvijek sa stavom, posvećena pacijentima i profesiji. To se uostalom očekuje od nekoga ko je posvetio život medicini i ko rukovodi ustanovom koja baštini tradiciju dugu 146 godina. Ali, nije uobičajeno da kao ljekarka i direktorica bude dostupna 24h i da bude omiljena i pacijentima i građanima Cetinja. To su one vrijednosti koje prave razliku i koje su za svako poštovanje“, kazao je on.

Dodao je da su ovo samo neki od razloga zbog kojih u Prijestonici vjeruju da bi Borovinić Bojović trebalo ponovo da razmotri odluku o smjeni menadžmenta cetinjske bolnice.

"Vjerujemo da kao dugogodišnja ljekarka znate koliko je teško raditi u lokalnim zajednicama koje su bliske i povezane, i koliko treba napora da se u sopstvenoj sredini izborite za status i poštovanje, kao što je to učinila dr Sonja Radojičić, nesebično pomažući svima kojima je pomoć potrebna. Uvjereni smo i da ćete razumjeti i uvažiti naše argumente, jer i sami pripadate profesiji u kojoj je zaštita i očuvanje zdravlja, a sljedstveno tome i ljudskog života, primarna dužnost, čemu je dr Radojičić istinski posvećena. Takođe, sigurni smo i da ste lično upoznati sa radom dr Radojičić, te da dijelite naše viđenje o kvalitetu njenoga rada“, zaključio je Kašćelan.

Bonus video: