Granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon otvoriti što prije

Predstavnici Albanije, kako su naveli iz tog Vladinog resora, informisali su da se intenzivno preduzimaju aktivnosti na obezbjeđivanju novca za proširenje kapaciteta na graničnom prelazu Sukobin - Murićani

6668 pregleda 2 komentar(a)
Graniični prelaz Sukobin, Foto: Savo Prelević
Graniični prelaz Sukobin, Foto: Savo Prelević

Granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon potrebno je otvoriti što prije, a najkasnije krajem jula ove godine, poručeno je sa sastanka komisija za granicu Crne Gore i Albanije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na sastanku, koji je organizovao taj resor, razmatrana su aktuelna pitanja saradnje u oblasti granice i razmijenjena mišljenja o dinamici sprovođenja zajedničkih aktivnosti.

“Na sastanku je usaglašen stav da je izgrađeni zajednički granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon potrebno otvoriti što prije, a najkasnije krajem jula tekuće godine, te konstatovano da će u znatoj mjeri doprinijeti razvoju turističke privrede Crne Gore i Albanije i smanjiti gužve na ostalim graničnim prelazima između dvije države”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je konstatovano da pripreme za uspostavljanje zajedničke granične kontrole na budućem zajedničkom graničnom prelazu Ckla - Zogaj teku planiranom dinamikom, i da će ministarstva unutrašnjih poslova dvije zemlje blagovremeno usaglasiti tekst Nacrta protokola o procedurama vršenja zajedničke granične kontrole.

Iz MUP-a su rekli da su na sastanku razmotrene mogućnosti proširenja kapaciteta na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin-Murićani.

Predstavnici Albanije, kako su naveli iz tog Vladinog resora, informisali su da se intenzivno preduzimaju aktivnosti na obezbjeđivanju novca za proširenje kapaciteta na tom graničnom prelazu.

Posebna pažnja, kako su kazali iz Ministarstva, posvećena je pripremama za predstojeću ljetnju turističku sezonu.

Navodi se da su granične policije dvije države postigle dogovor da na svakodnevnim sastancima na lokalnom nivou analiziraju i usaglašavaju promet i koordiniraju aktivnosti principom jednog zaustavljanja, kako bi se pojednostavile procedure i ubrzao prelazak državne granice u oba smjera.

“Kada su u pitanju kontrole i mjerenja koordinata graničnih oznaka koje nedostaju na graničnoj liniji između Crne Gore i R. Albanije, ove aktivnosti će se nastaviti, shodno utvrđenoj procedure”, zaključeno je na sastanku

Bonus video: