Porodica Vulanović najavila tužbu protiv KCCG

Pacijent se tokom liječenja na kardiologiji inficirao klostridijom i koronavirusom od kojeg je preminuo

11593 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Porodica pokojnog Mirka Vulanovića najavila je da će tužiti Klinički centar (KC) jer je, dok je bio na liječenju na odjeljenju kardiologije, inficiran koronavirusom, a potom i preminuo.

Dragan Vulanović kazao je “Vijestima” da je njegov otac tokom liječenja bio zanemarivan, pao dok je pokušavao da ode do toaleta, a da je nakon toga dobio bolničku bakteriju klostridiju, a potom i Covid-19, od kojeg se liječio na Odjeljenju pulmologije pet dana, bio na respiratoru i preminuo.

Vulanović je demantovao tvrdnje KC od 11. juna da je svih sedam inficiranih pacijenata na odjeljenju kardiologije u dobrom stanju i bez simptoma, jer mu je, kako navodi, na Odjeljenju pulmologije rečeno da je životno ugrožen.

Iz medicinske dokumentacije, koju je dostavio “Vijestima” vidi se da je pacijent od 11. do 16. juna liječen na Odjeljenju pulmologije, te da je posljednjeg dana hospitalizacije došlo do pada saturacije i kiseonika, nakon čega je stavljen na respirator i preminuo od srčanog zastoja.

Iz KC nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi ovog slučaja. Iako je iz ove ustanove nezvanično saopšteno da nije preminuo od koronavirusa već od bakterije, KC je Institutu za javno zdravlje prijavio da je Vulanovićeva smrt povezana sa infekcijom kovid-19.

Direktorica KC Ljiljana Radulović krajem maja prijavila je Dragana Vulanovića policiji zbog prijetnji. Iz KC je saopšteno da je porodica pacijenta više puta ispoljila nekorektan odnos prema osoblju te ustanove, ali i da je komisija utvrdila da tokom petnaestodnevnog liječenja nije bilo propusta.

“Direktorica KC je zahtijevala i pokretanje disciplinskog postupka protiv nadležnih medicinskih sestara, kako bi i ovaj slučaj, u skladu sa standardima i bez ikakvog zataškavanja, u cjelosti bio razjašnjen”, saopštili su iz KC.

Vulanović je tada potvrdio da je dijelu osoblja kazao da bi im “iščupao grkljan” i to, kako je naveo, zbog petnaestodnevnog zanemarivanja njegovog oca koji je hospitalizovan, a inače boluje od nekoliko hroničnih oboljenja.

Policija je Vulanovića upozorila na ponašanje, a on je tada medijima ispričao da njegovom ocu nijesu htjeli da promijene pelene, da ga je dio osoblja vrijeđao, što je čuo dok je razgovarao sa njim telefonom, kao i da je tog dana njegov nepokretni otac pao u hodniku ispred toaleta. Kazao je da je to saznao neposredno prije sastanka sa bivšim načelnikom dr Pavlovićem, koji mu je navodno rekao “ko ga tjera da ide u toalet sa Parkinsonovom bolešću”, zbog čega je, tvrdi, impulsivno reagovao.

Porodica Vulanović je juče od KC tražila kompletnu istoriju bolesti, otpusnu listu, izvještaj ljekara specijaliste, uvjerenje o povredama, potvrdu o smrti i svu ostalu neophodnu dokumentaciju, kao i prijem kod ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

“Kako je moguće da na kardiologiji KC jedne evropske države pacijent padne, zarazi se bakterijom klostridijom, pa na kraju dobije i kovid-19 u momentu kada epidemija u državi jenjava. Šta radi policija i tužilaštvo? Mog oca više ništa ne može da vrati, ali svi mi zajedno možemo da vratimo dostojanstvo pacijentima. Dok su direktorica KC i v.d. načelnika Centra za kardiologiju dr Pavlović pisali krivične prijave protiv mene, moj otac je u njihovoj ustanovi prolazio kao da se lijčio u Somaliji”, kazao je on.

Vulanović je pojasnio da je njegov otac bio hospitalizovan zbog dijagnoze tromb u srcu, da bi se kasnije utvrdilo da je riječ o benignoj izraslini, te da je razlika u dijagnozi produžila njegov boravak u KC, tokom kojeg je došlo do pada i infekcije bakterijom i koronavirusom.

Bonus video: