Prijavljene 322 neželjene reakcije nakon imunizacije

Najčešće se žalili na temperaturu, bol na mjestu primjene i malaksalost poslije vakcinacije

6293 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Institutu za ljekove i medicinska sredstva do 23. juna prijavljene su 322 sumnje na neželjena dejstva nakon imunizacije, a do tog datuma primijenjeno je ukupno 281.741 doza različitih vakcina protiv koronavirusa.

“Zaključuje se da je na svakih 5.000 primijenjenih doza, prijavljeno šest sumnji na neželjene događaje. Učestalost prijavljivanja i karakteristike prijavljenih neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije Covid-19”, saopšteno je iz Instituta.

Iz ove ustanove su naveli da se 218 prijava odnosi na vakcinu Sputnjik V, 54 na Sinofarm, a 50 na Astra Zeneku.

“Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv Covid-19 u Crnoj Gori. Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, saopštili su.

Iz Instituta su kazali da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv koronavirusa povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih poremećaja, uglavnom kod pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije... U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, saopšteno je.

Bonus video: