Pitanje je li kasarna Masline uslovna za đake iz OŠ "Vladimir Nazor"

Ministarstvo odbrane spremno da razmotri predlog da se za potrebe OŠ “Vladimir Nazor” ustupe prostorije u Maslinama

5643 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo odbrane je spremno da razmotri predlog da se za potrebe Osnovne škole “Vladimir Nazor” ustupe prostorije kasarne u Maslinama.

“Međutim, nismo sigurni da su kapaciteti kasarne u Maslinama dovoljni i adekvatni za potrebe organizacije cjelokupne nastave”, rečeno je “Vijestima” iz resora Olivere Injac.

Učenici ove podgoričke škole tokom drugog polugodišta bili su na onlajn modelu nastave, jer je ustanova tokom februara prijavila oštećenja na konstruktivnim elementima jednog od paviljona. Nakon ispitivanja, saopšteno je da školska zgrada nije bezbjedna za djecu.

Na sastanku sa roditeljima učenika prošle sedmice, direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, naujke, sporta i kulture Slavica Ilinčić kazala je da su se omogućila sredstva za izgradnju nove škole, ali da je bezbjednost učenika ključni prioritet i da, u međuvremenu, treba pronaći alternativna rješenja za bezbjedno organizovanje dalje nastave. Na sastanku je predložena mogućnost da se organizovanje nastave za prvih pet razreda ove škole održava u OŠ „Savo Pejanović“, dok bi se nastava od šestog do devetog razreda organizovala u OŠ „Marko Miljanov“.

Roditelji učenika su, međutim, iznijeli zahtjev da sva djeca idu u jednu školu i da se ne razdvajaju.

Kao mogući objekat organizovanja nastave razmatrana je kasarna u Maslinama koju “roditelji učenika vide kao prihvatljivo i moguće prelazno rješenje”, navodi se u saopštenju resora Vesne Bratić.

Iz Ministarstva odbrane su kazali “Vijestima” da osim neformalnog upita u vezi sa kapacitetima u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Maslinama po pitanju organizovanja nastave za potrebe škole “Vladimir Nazor”, za sada nije bilo zajedničkih aktivnosti.

Predstavnica roditelja Dragana Prebiračević Kadrić je poslije prošlonedjeljnog sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazala “Vijestima” da su u tom resoru ponudili kao rješenje da se đaci podijele u dvije najbliže podgoričke škole.

„Međutim, to je za roditelje neprihvatljivo, jer djeci ne bi bio obezbijeđen prevoz. Uz to, ni ne poznaju se, makar oni u niži razredima zbog načina nastave tokom dvije godine epidemije koronavirusa. Sa druge strane, roditelji bi trebalo da izlaze sa posla, kako bi ih vodili u jednu od te dvije škole - ‘Savo Pejanović’ ili ‘Marko Miljanov’. Savjet roditelja je zauzeo stav da je jedino adekvatno rješenje da se ustupe prostorije kasarne u Maslinama, a direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Slavica Ilinčić obećala je da će pisati Ministarstvu odbrane“, kazala je Prebiračević Kadrić.

Ona je kazala i da su roditelji svjesni da je problem školske zgrade star više godina.

„I svjesni smo da je novoj administraciji u Ministarstvu prosvjete dopalo da ga rješava. Nadam se da ćemo svi biti na istom zadatku - dobrobit djece. Očekujem da će nas u tome podržati i Ministarstvo odbrane“, kazala je ona.

Veliki broj roditelja đaka okupio se prošle sedmice ispred škole u znak protesta, a podršku im je dala i Slavica Ilinčić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Roditelji su ponovili da ne žele da djeca idu u odvojene škole.

Bonus video: