Uskoro radne terapije u tri države

Radionica o socijalnim vještinama OSI kroz prekograničnu saradnju Hrvatske, BiH i Crne Gore

838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UZPD
Foto: UZPD

Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić (UZPD) organizovalo je dvodnevnu radionicu o socijalnim vještanama osoba sa invaliditetom kroz program prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pored 16 predstavnika partnerskih organizacija, Agencije za razvoj opštine Tešanj, Osnovne škole “Josip Matoš“ iz Vukovara, JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Zenica i nikšićkog UZPD, prisustvovala je i Tatjana Perović, predstavnica opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

U okviru radionice organizovan je i obilazak IPC Tehnopolis, kao i upoznavanje sa radnim terapijama koje se realizuju u prostorijama NVO UZPD. Četiri osobe sa invaliditetom i četiri člana njihovih porodica prave različite suvenire, šiju na mašinama koje su nabavljene kroz ovaj projekat, a izrađuju i tihu knjigu.

Prof. dr Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj iz Tešnja, predstavio je sadržaj projekta i članove svog projektnog tima, a Nurđehan Šahinović, direktor Centra ZDK iz Zenice, aktivnosti ove organizacije u implementaciji projekta i svoj tim. Koordinatorka projekta ispred OŠ “Josip Matoš“ iz Vukovara Dejana Varnica komentarisala je zakonsku regulativu u Hrvatskoj, koja se odnosi na osobe sa invaliditetom. Aktivnosti Centar za djecu sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona predstavila je Meldina Ugarak, a nikšićkog Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Miluša Žugić.

“Kroz ovaj projekat radićemo radne terapije u svakoj državi. Kod nas će biti radne terapije na izradi suvenira, radna terapija sa psihologom, kao i muzička terapija. Sljedeće godine planiramo da u sve tri države, i to u Nikšiću, Vukovaru i Tešnju, organizujemo Igre bez granica“, kazala je Žugić.

Dvodnevna radionica realizovana je u sklopu projekta “Jednakost, poštovanje, prava = Društveno zadovoljstvo (ER2=S2)” koji traje dvije godine. Ukupna vrijednost projekta je nešto preko 472 hiljade eura, od čega Program sufinansira 85 odsto ukupne vrijednosti.

“Institucije socijalne zaštite u prekograničnom području koje se bave osobama, posebno djecom sa smetnjama u razvoju obično djeluju lokalno ili na regionalnom nivou, ali samo unutar svoje države. Saradnja i umrežavanje takvih institucija između ove tri države još nije razvijena. Institucije i organizacije za socijalnu zaštitu dobiće potrebne alate i opremu za unapređenje kvaliteta i sadržaja njihovih usluga. S druge strane, osobe sa invaliditetom i njihove porodice biće uključene u radne terapije koje će im omogućiti stvaranje nove dodatne vrijednosti“, kazala je Žugić.

Bonus video: