Uspješna kombinacija Astra Zeneke i Fajzera

Oksfordova studija ide u prilog odluci pojedinih država da kombinuju vakcine

15061 pregleda 139 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kombinacija vakcina proizvođača Fajzer i Astra Zeneka, pri čemu se doza Fajzerove vakcine daje četiri nedjelje nakon prve doze Astra Zeneke, daje bolji imuni odgovor od dvije doze Astra Zenekine vakcine, pokazala je studija koju je sproveo Oksford.

Studija nazvana Kom-KOV, pokazala je da kombinacija ove dvije vakcine proizvodi visoku koncentraciju antitijela protiv spajk proteina koronavirusa.

Ovi podaci idu u prilog odluci pojedinih evropskih država da ponude alternativu drugoj dozi Astra Zenekine vakcine nakon što je ona povezana sa formiranjem krvnih ugrušaka.

Metju Snejp, profesor sa Oksforda koji je predvodio studiju, kazao je da ova otkrića mogu biti upotrijebljena u cilju fleksibilnosti vakcinacije, ali studija nije bila dovoljno opsežna da preporuči opšte odstupanje od klinički odobrenih rasporeda ubrizgavanja doza.

„Svakako je ohrabrujuće što reakcija antitijela i T ćelija djeluje dobro kombinacijom vakcina“, kazao je on novinarima. „Međutim opšte preporuke ostaju, osim u slučajevima kada postoji dobar razlog da se postupi drugačije“, kazao je on govoreći o rasporedu ubrizgavanja doza istih vakcina utvrđenom na osnovu kliničkih testova.

Studija je pokazala da najbolju reakciju antitijela imaju osobe koje su primile dvije doze Fajzerove vakcine, a da je kombinacija Astra Zenekine vakcine u prvoj i Fajzerove vakcine u drugoj dozi dala bolje rezultate od dvije Astra Zenekine vakcine ili od prve doze Fajzerove vakcine, a druge Astra Zenekine.

Rezultati za kombinovanje vakcina dobijeni su u periodu od četiri nedjelje a u studiji je učestvovalo 830 osoba. Očekuju se rezultati kombinacije vakcina nakon perioda od 12 nedjelja, a Snejp je istakao da je poznato da Astra Zenekina vakcina podstiče bolju imunološku reakciju uz duže vremenske intervale između doza.

Bonus video: