očekuju od lokalnih vlasti da reaguju

CO Cetinje: Sveštenstvo ničim nije dalo povod za za agresiju, ne osjećaju se bezbjedno dok se izgredi ne sankcionišu

Oni navode da je crnogorska javnost prethodnog dana zasuta raznim analizama o “navodnoj” odnosno “nepostojećoj” ugroženosti Crkve i sveštenika na Cetinju, a u vezi opet “navodnog” i “nepostojećeg” napada na crkvene službenike i sveštena lica prije dva dana u crnogorskoj prestonici

11289 pregleda 14 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock

U pojedinim momentima sveštenici i crkveni službenici se ne osjećaju sasvim bezbjedno sve dok se ovakvi izgredi ne sankcionišu po redu i zakonu koji mora biti jednak za sve. Naše sveštenstvo ničim nije dalo povoda za ovakav vid agresije, nego je naprotiv, u svim smutnim vremenima uvijek pozivalo na mir i slogu, saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.

Oni navode da je crnogorska javnost prethodnog dana zasuta raznim analizama o “navodnoj” odnosno “nepostojećoj” ugroženosti Crkve i sveštenika na Cetinju, a u vezi opet “navodnog” i “nepostojećeg” napada na crkvene službenike i sveštena lica prije dva dana u crnogorskoj prestonici.

"Ovakvoj relativizaciji i nipodaštavanju golih činjenica treba, radi upoznavanja javnosti suprotstaviti istinu koja glasi:

U nedjelju 27. juna ispred Vlaške crkve na Cetinju verbalno je napadnut crkvenjak od strane istog lica koje ga je fizički napalo u septembru prošle godine i čiji prekršaj još uvijek nije sankcionisan, saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.

Verbalni napadi su bili prijeteći i napadač se kretao u pravcu crkvenjaka na takav način da je sveštenstvo moralo da sprječava mogućnost fizičkog napada – i to ispred svog radnog mjesta.

Za takav stav i aktivnost sveštenstvu su se zahvalili i policajci – čiji su posao, u jednom trenutku morali, silom prilika, da obavljaju.

Sve se ovo desilo nedaleko od Cetinjskog manastira gdje smo, prije neki dan, mogli čuti povike i psovke na monahe i manastirske radnike, sa praga najveće pravoslavne svetinje u Crnoj Gori, a od strane šačice neobuzdanih građana.

Od ovih lokaliteta, nijesu daleko prostorije đačkog internata Cetinjske bogoslovije gdje je, pod razjašnjenim okolnostima, došlo do verbalnog napada na đake bogoslovije i u čijoj blizini je demoliran automobil cetinjskog prosvetnog radnika, vjernika Mitropolije Crnogorsko-primorske".

Iz Crkvene opštine navode da su ove činjenice potvrđene zvaničnim saopštenjima policije i video-snimcima koji su dostupni svima, te da se sve dogodilo u razmaku od nepuna dva mjeseca.

"Pa opet, Bogu hvala, to su pojedinačni incidenti nekolicine neznavenih ili zavedenih lica, koji se ni u kom slučaju ne mogu smatrati reprezentima našeg zajedničkog grada Cetinja. Zanemarljivost broja ovih izgrednika ne može promjeniti ni uvećati njihova medijska galama, ali je jedno sigurno: u pojedinim momentima sveštenici i crkveni službenici se ne osjećaju sasvim bezbjedno sve dok se ovakvi izgredi ne sankcionišu po redu i zakonu koji mora biti jednak za sve. Naše sveštenstvo ničim nije dalo povoda za ovakav vid agresije, nego je naprotiv, u svim smutnim vremenima uvijek pozivalo na mir i slogu", piše u saopštenju.

Zaključili su da očekuju od lokalnih vlasti da prekinu ćutanje i da svojim aktivnostima doprinesu smirivanju tenzija i uzavrelih strasti, a na dobrobit svih građana Cetinja.