MINISTARSTVO ZDRAVLJA SAOPŠTILO:

PCR nalaz Instituta za javno zdravlje od danas se priznaje u 162 zemlje svijeta

"Ova akreditacija znači da smo dobili formalno priznavanje kompetentnosti naše laboratorije što korisnicima omogućava rezultat koji je pouzdan i dolazi iz laboratorije koja je dokazala svoju kompetentnost", objašnjeno je

6748 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz IJZ, Foto: gov.me
Detalj iz IJZ, Foto: gov.me

Laboratorija Instituta za javno zdravlje dobila je Sertifikat o akreditaciji u skladu sa zahtijevima Standarda MEST EN ISO 158189:2016 Medicinske laboratorije – zahtjevi za kompetentnost i kvalitet koji se odnosi na metode uzrorkovanja i Real-time PCR detekcije novog koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Sertifikat o akreditaciji važi od danas, kada je zasijedala komisija Akreditacionog tijela Crne Gore.

"Ova akreditacija znači da smo dobili formalno priznavanje kompetentnosti naše laboratorije što korisnicima omogućava rezultat koji je pouzdan i dolazi iz laboratorije koja je dokazala svoju kompetentnost", objašnjeno je iz Instituta za javno zdravlje.

U saopštenju se objašnjava da ISO (International Organisation for Standardization) predstavlja mrežu nacionalnih instituta u 162 zemlje i ujedno je najveća svjetska institucija za razvoj standarda.

"Takođe, preporuka SZO za medicinske laboratorije je da svoju kompetentnost dokazuju tako što će raditi u skladu sa zahtjevima standarda ISO 15189", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Preporučujemo za Vas