Budva dobija dugo čekani Građanski biro

Građani će moći da dobiju informacije o pravima koja žele da ostvare, pravnim interesima i obavezama i rokovima za rješavanje
118 pregleda 2 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.11.2017. 12:16h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović otvoriće sjutra Građanski biro u prizemlju zgrade opštine Budva, čime će se nakon punih pet godina staviti tačka na taj kapitalni projekat.

Ono što nije pošlo za rukom njegovim prethodnicima iz redova DPS-a - Lazaru Rađenoviću i Srđi Popoviću, Krapović je uspio i realizovao projekat koji je godinama tapkao u mjestu zbog brojnih problema na relaciji izvođač radova - lokalna uprava, izazvanih nedostatkom novca i načinom ugovorenih obaveza.

Otvaranje Građanskog biroa je samo jedna u nizu svečanosti predviđenih programom proslave 22. novembra - Dana Opštine Budva.

Rekonstrukcija prizmelja zgrade Skupštine trajala je praktično četiri godine, a u međuvremenu su se pojavili brojni problemi - od prokišnjavanja krovne konstrukcije, do zastarjelosti opreme koja je kupljena prije nekoliko godina.

Građanski biro trebalo bi da bude posebna organizaciona jedinica u okviru Sekretarijata za lokalnu samoupravu i da predstavlja mjesto u kojoj će građani moći da dobiju informacije o pravima koje žele da ostvare, pravnim interesima i obavezama i rokovima za rješavanje.

"U posljednjih osam mjeseci intenzivirane su aktivnosti na otvaranju Građanskog biroa, modernog servisa građana, koji će u budućnosti funkcionisati po principu 'one stop shop' i koji će omogućiti građanima brže, lakše i jednostavnije ostvarivanje svojih prava i pravnih interesa“, kazala je sekretaarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

Navela je da su sprovedena četiri postupka javnih nabavki u cilju uključivanja preostalog dijela prizemlja u proces rekonstrukcije, što nije bilo predviđeno prvobitnim projektom.

"Tako će se u okviru Građanskog biroa naći i savremeno opremljeni centralni arhivski depo, izgrađen po standardima arhivistike i čuvanja vrijedne registraturne građe. Do kraja novembra biće raspisan i tender za opremanje skupštinske sale audio-vizuelnim konferencijskim sistemom, čime će konačno lokalni parlament i sjednice biti 'vraćene' u zgradu opštine Budva. Izvedeni su radovi na sanaciji i hidroizolaciji krova iznad Građanskog biroa, sale Skupštine i budućeg centralnog arhivskog depoa, što je bio preduslov za nastavak završnih radova na rekonstrukciji Građanskog biroa“.

Bonus video: